Mi okozhatja a véres székletet?
Sziasztok!
20 éves lány vagyok, és azzal a problémával küzdök, hogy 3 éve már időszakosan véres a székletem, de nem tudom behatárolni, hogy pontosan mikor jön elő ez a tünet, mert nem tudom semmihez se kötni. Átlagosan 4-5 napig tart, de legutoljára 12 napig tartott, akár egy nap többször is, és nem kis mennyiségű vérről van szó, amely élénk színű, de volt rá példa, amikor sötétebb volt, de annyira nem, hogy a felső emésztőrendszer szakaszából jönne szerintem.
Voltam orvosnál, ahol átestem az endoszkópos vizsgálaton, de nem volt teljes tükrözés, hanem csak 40 cm-es szakaszon vizsgáltak, amíg nem találtak szilárd székletet, ugyanis aranyérre számítottak, ahogy én is, így azt mondták csak egy kisebb vizsgálatot fognak elvégezni.
A lényeg az, hogy kiderült, hogy nincs se külső, se belső aranyerem, illetve végbélrepedésem sincs. Azon a szakaszon, ahol vizsgáltak pedig szövetminta vételre is került sor, amelynek később megjött az eredménye, de csak valamiféle gyulladásszerűt állapítottak meg viszont a konkrét okát nem tudják, így nem vagyok benne biztos, hogy a diagnózis jól lett e felállítva, de a leleten ez szerepelt: Proctocolitis mucosa. Tumorra utaló dolgot pedig nem találtak. Az orvos se tudott erre többet mondani, így elküldött, hogy adjak le székletmintát laborba, illetve széklettenyésztésre is küldtem mintát. Mindkettő eredménye megérkezett, amit én már látok elektronikusan, de majd aug. 15-én megyek vissza kontrollra, ahol az orvos talán többet tud mondani, mert én amennyire eddig tudtam értelmezni, abból nem jutottam előrébb.
A családban már előfordult gyomor-, és nyombélfekély, illetve apukámnál nyelőcső tumor, de nálam az a különös, hogy nincsenek egyáltalán fájdalmaim, se problémásabb tünet, ami gondot okozna a mindennapokba. A menstruációmmal sem függ össze, mert sosem akkor jelentkezett a véres széklet.
Azt szeretném kérdezni, hogy lehetséges e, hogy abból a szakaszból származhat a probléma, amit nem vizsgáltak tükrözéssel, vagy székletminta alapján is kiderült volna már a dolog? Vagy arra tudok még gondolni, hogy lehet ételintolerancia van a háttérbe, de még nem küldtek el ilyen vizsgálatra. A vérképem egyébként tökéletes lett.
Elnézést, hogy ilyen hoszúra sikeredett, de úgy éreztem, hogy mindent le kell írnom, hogy érthető legyen. Nyílván majd az orvos tud helyes információval szolgálni, de addig is ha van valakinek hozzáfűzni valója, vagy járt hasonló helyzetben, akkor szívesen meghallgatom.
Köszönöm!
Először is pontosan kellene tudni mi van a tükrözés leírásában, a szövettanban, tenyésztésben.
Valószínűleg kellene egy teljes tükrözés is.
Első látásra azt mondanám, hogy nézz utána a colitis ulcerosa betegségnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!