Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Alzheimer kezdete, mik a lépések?

Alzheimer kezdete, mik a lépések?

Figyelt kérdés
Anyukámnak kezdeti Alzheimere van. Milyen lépéseket kell tegyünk, kihez kell menjünk? Köszönöm előre is!
2024. júl. 17. 10:56
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Hát ki diagnosztizálta? Az az orvos nem küldött tovább és nem tájékoztatott?
2024. júl. 17. 11:05
 2/7 A kérdező kommentje:
Klinikán csináltattunk olyan teszteket, ami diagnosztizál, de ott nincs orvos csak diagnosztika. Már írtunk nekik, hogy akkor hogyan tovább, de még nem válaszoltak.
2024. júl. 17. 11:12
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

2. Volt MRI vagy koponya CT? Ezekkel lehet egyértelműen diagnosztizálni, meg van még egy rakás vizsgálat, hogy kizárjanak minden mást, ami hasonló tüneteket okozhat pl: mentális egészséget is vizsgálják, memória, gondolkodásmód, neuropszichológia.

Elsősorban neurológiára kell menni, vagy házi orvos és az tovább küld.

2024. júl. 17. 11:21
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Neurológia, de ez a betegség sajnos nem kezelhető, és romlani fog. Igazából rajtatok múlik, mert 0-24 felügyeletre fog szorulni/szorul. Tehát vagy keríteni kell valakit hozzá, vagy érdemes hozzátok költöztetés vagy megfelelő otthonban elhelyezését megoldani. Ezzel a betegséggel nagyon fontos az állandóság, nem lehet megjósolni, ő hogyan dög viselkedni, de válhatnak agresszivvá is, illetve az értelmileg labilis állapot is nagyon jellemző.
2024. júl. 17. 13:01
 5/7 anonim ***** válasza:
86%

Nagyszulo alzheimeres lett. Kva nagy teher volt a csaladnak elsosorban, mert o mar nem volt jozan. Amikor jozan volt akkor neki volt kva nagy teher, elfelejteni vezetni, volt hogy a kutyat a pultra rakta, pszichotikus lett, ilyenek. Gyorsan legurult a melyebe. Otthonba azonnal ha tenyleg az. Nem fogjatok kibirni addig az ideig ameddig el nem huny. Borzaszto betegseg. Szivem szerint amint eleri azt a bizonyos fazist, hogy nem emlekszik ki a gyereke, azonnal eutanazia, nem pedig amit hirekben leadnak multiplex sclerosis - az is cseszett szar, de legalabb kommunikativ hosszu tavon, de az alzheimer... szerintem a pokolnak a legalja es azon tul.

Senki ne akarja atelni. Se magan, se mason. Ha en az lennek... en nem lennek.

2024. júl. 17. 14:14
 6/7 A kérdező kommentje:
Nagymamám és dédnagymamám is az volt, szóval már átéltem a dolgot egy párszor. Inkább konkrétumokat kérnék, mint pl a hármas adott. Köszönöm!
2024. júl. 17. 15:15
 7/7 anonim ***** válasza:

Azóta mi újság?

Az én apukámat pszichiáter diagnosztizálta, remélem, anyukádat is látta pszichiáter vagy neurológus, illetve ahogy más is írta már, agyi CT a biztos és a jövő szervezése, ugyanis tényleg visszafordíthatatlan, viszont lassítható!

Nekem a testvérem járt támogatói csoportba, nagyon ajánlom minden érintettnek, én most kezdek támogatói csoportot keresni, mert ahogy a testvérem mondta a csoportbeli tapasztalatából: az Alzheimer inkább a családtagoknak rossz, a beteg lassan bezárkózik a fejébe.

Mi a diagnózis után kitöltettünk apukámmal egy kérdőívet arról, hogy ő hogy rendelkezik a saját jövőjéről, legyen írásban arra az esetre, ha már nem beszámítható, sajnos mi már ott tartunk.

Ezt is a testvérem mesélte nekünk, hogy azt mondták a támogatói csoportban a legtöbben, hogy leginkább az hiányzik a legjobban, hogy nem beszámítható a szülő, amikor már a saját gyerekeit sem ismeri meg.

Mondjuk én vitatkoznék kicsit azzal az állítással, hogy csak a családnak rossz, mert én hallom, ahogy apukám dühöng elfelejtett dolgokon, pl. rossz kulccsal próbál hazamenni, nem sikerül neki, és dühöng, szegénykém!

Én csúszda képével azonosítom ezt a betegséget, és bár még most is vannak tiszta pillanatai meg tudja, ki ő meg mi, de pl. az, hogy tízpercenként felhív, és ha felveszem, de jó, hogy ma még nem beszéltünk, mondja ő, ez még csak a végtelen türelem és szeretet vizsgája, de az, hogy a szeretett idős rokonaink halálát és temetés elfelejtette, az már engem is nagyon megterhel lelkileg, ezért is keresek magam is támogatói csoportot közel hozzám.

Ezzel együtt hálás vagyok neki is és a sorsnak/jó Istennek is azért, hogy még emlékszik arra, hogy vannak gyerekei, mert az lesz a legnehezebb, szerintem, ha már fel sem hív...

Apukám még józan eszénél aláírta, hogy el akar költözni otthonról olyan helyre, ahol vigyáznak rá, mivel - saját érvelése szerint is - olyan kis lakásban lakik a válása óta, hogy oda más nem tud beköltözni hozzá lakni sajnos, és mivel ő már lecsúszott annyira azon a bizonyos csúszdán, találtunk is intézményt, ahol van külön Alzheimer szekció, azaz zárt osztály, ami nehéz nagyon lelkileg mindannyiunknak, mivel fizikailag jól van, szerencsére, bár még nincs szabad helyük, de várólistás, ahhoz is friss diagnózis kell pszichiátertől vagy neurológustól, szóval szerintem először egy ilyen kérdőívet érdemes kitöltetni vele, hogy miről hogy szeretne rendelkezni akkor, amikor ő már nem a maga ura.

Ajánlom azt is, hogy a telefonjára telepíts föl olyan programot, amellyel bármikor hallhatod, hogy mit beszél, ugyanis apukám pl. nagyon jó ember is, és nagyon naívvá vált, rossz emberek meg kihasználják a zavarodottságát, apukám felvitt magához idegen embereket, akik az értékeit keresték, míg a testvérem be nem is kamerázta a lakását, de néha már sajnos a saját lakását sem ismeri meg és nem tudja, hol van, én ráadásul külföldön élek, és nagyon aggódom érte, és nagyon fáj nekem, hogy ő hogy küszködik az állapotával, pl. esze ágában sincs elköltözni, ahányszor csak felhozom neki, és úgy fáj nekem az ő fájdalma!

Nézz utána a kérdőívnek és a támogatói csoportnak, hidd el, hogy mindkettő a segítségedre lesz!

dec. 1. 16:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!