Mentális betegséggel, bipoláris depresszióval ezek a viselkedési módok jellemzőek?
A barátom bipoláris, szed gyógyszert, de az elmúlt két évben már elviselhetetlen, amit csinál. Csak nem tudom eldönteni ez általában jellemző az ilyen betegekre, vagy esetében ez a személyisége inkább?
Néhány példát felsorolok:
egyetlen éjszaka nem alszik csak 5 órát, de előtte minden éjjel aludt, és még egy teljes nappalt is végigaludt, ennek ellenére kijelenti, hogy ő éjszakák óta nem alszik.
hazaér és elpanaszolja a hasa annyira fáj, hogy alig él, nyomkodja a hasát, görnyedezik, lefekszik az ágyra, majd fél óra múlva felkel bemegy az étkzőbe és a degeszre eszi magát, repetázik, majd nekiáll édességet enni és akkor már kutya baja.
Hétvége reggel, ő sóhajtozik, hogy nem bír felkelni, hasogat a feje, leterítette a szerinte minimum covid és aztán délután kijön a szobából, eszik, csetelget és elkezd filmet nézni és éjfélig csak azt néz.
Vagy el kell menni bevásárolni, amit előtte nap felajánl, hog yő szívesen, majd mikor indulni kellene délelőtt a boltba, akkor hirtelen rájön a hasmenés és ő sajnos nem tud menni sehova.
Ha meghívnak vendégségbe az én rokonaim vagy az én barátaim (neki nincsenek), akkor elsőre nagyon lelkes, de mikor indulnánk és készülődünk elkezd morgolódni, majd egy apróságon veszekedést pattint ki vagy ha csak véletlen türelmetlenkedem, hogy indulni kell, mert időre megyünk, akkor besértődik lefekszik és nem jön el.
Felvet programötleteket, de ha utána én nem kezdem el intézni és végigvinni az egészet, akkor ő nem tesz hozzá semmit, ha nem reagálok az ötletére, akkor nem intéz semmit, de hetekkel később felemlegeti, hogy de ő akart eg yjó programot, de én nem "engedtem" (pedig nem nem engedem, csak nem adtam visszajelzést).
Személyesen az utóbbi pár hónapban már nem is kérdez rólam, nagyon igénytelen lett magára, sokszor nem fürdik.
Ha elmegy itthonról munkaügyben, akkor persze nagyon kirittyenti magát, egyszer láttam, hogy amunkahelye előtt vidáman sztorizgat, nevetgél a kollégáival, ha meg hazajön csak annyit mond róluk, hogy elviselhetetlen szörnyű emberek és buták mint a föld.
Ez a depresszió vagy ez a férfi gázabb ennél? Sajnos most a szakításon gondolkodok, mert egyre kevesebb a jó időszak, napok talán egy hónapban és eddig mindig azt mondta ez a betegségéből fakad, legyek elnéző, szeressem, kényeztessem. De ennek nem sok értelme van.
Én is bipoláris vagyok és nem csinálok ilyeneket. Kicsit úgy jön le, hogy ő áldozatszerepben van, neki mindig minden rosszabb mint másnak. Szerintem ez inkább a személyisége, minthogy a bipolaritás tünetei.
De igazából tökmindegy, hogy mi okozza nála ezt, ha te már nem érzed jól magad ebben a kapcsolatban akkor ne maradj benne. Nézd a saját érdekeidet is!
Ennek nincs koze a bipolárishoz. En is az vagyok, de sose vagyok ilyen.
Ez hiszti inkább, meg aldozatszerep,ahogy 1 irja.
Ő mindenféleképpen komolyan mentális beteg. Mindegy minek nevezzük, ez súlyos személyiségzavar. Az alapján, hogy ilyen éles váltásai vannak, jó eséllyel disszociatív is. A személyisége ha alszik 5 orát, B személyiségét nem csatolja, hogy ő meg napokig csak aludt. De persze látatlanban ezt senki se mondja meg, csak gyanús hogy nem egyszerű hiszti ez, nagyon furák a tünetei.
Mindenesetre remélem azóta a napokban sikerült szakítani vele.
6-os, még nem, nincs hova mennem épp lakni.
De ennek utánaolvasok. Jár pszichiáterhez, de az csak gyógyszert ír fel neki, előtte megkérdi ugye nincs ez, nincs az, ugye rendben van, ő mindnere azt mondja igen és kész. Egyszer felhívtam én is a pszichiáterét és jeleztem, hogy szerintem valami baj van, erre az volt a válasza, hogy hát akkor nekem is be kellene fáradnom megbeszélni, mert ő nem lát semmi különöset a páciensével, hogy nagyon jól van. (amit nem tudom 3 havonta 10 perc beszélgetésből, hogyan láthatna).
Szóval köszönöm, most tanultam újat.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!