Vizelet vizsgálathoz melyik vizeletből érdemes csinálni a mintát?
Legutóbb délelőtt 11 óra fele írt egy beutalót a háziorvos, hogy menjek laborba (még éhgyomorra voltam) és a vizelet vizsgálatot is ráírta.
Lényeg a lényeg, hogy gyorsan vette, a patikába egy tégelyt, mentem a laborba, ott gyors mielőtt behívtak elmentek a mosdóba, és vittem be magammal a vizeletes, amikor behívtak "melegében".
A baktérium mérő 1000-ig lenne jó, nekem 1100 lett. Nem tudom az okát, ugyanis nem érzek semmi panaszt. Nem tudom, hogy az lehetett e a gond, hogy aznap kb a 3. vizeletből volt és gyorsan "melegében" rátettem a tetőt és vittem be?
Vittem az orvosnak aki kérte, kérdezte, hogy ez miért ilyen magas, mondtam, hogy én nem tudom, nincs panaszom és mondott valami olyat, hogy " nem lett kiengedve ", ezen azóta is gondolkozom, hogy mit jelent...
Csak utána egyből meglátott egy másik értéket, rákérdezett arra, diktálta az asszisztensnek mit írjon és elterelődött a figyelmem, hogy vissza kérdezzek.
Panaszom nincs, de azért frusztráló, hogy 1000-ig lenne jó és nekem 1100, illetve jó lenne tudni mi volt az a mondat, hogy legközelebb úgy csináljam és tudni, hogy melyik vizeletből kell (vagy fontos e).
Reggel az 1. vizeletből nem tudtam, mivel napközben mondta az orvos, hogy menjek én pedig mentem aznap.
Jaj, te elég naiv vagy!
A baktériumok folyamatosan ott vannak a bőrünkön, mivel az nem steril! Ez normális, és semmi problémát nem okoz!
Viszont avizeletvizsgálatnál azt akarják tudni az orvosok, hogy a HÓLYAGODBAN van-e baktérium, esetleg a VESÉDBEN, és semmiképpen nem azt, hogy a börödön van-e, mivelhogy a bőrödön egészen biztosan VAN.
A holyagnak és a vesének viszont sterilnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy SEMENNYI baktérium sem lehet bennük. Ha mégis van, az fertőzésre utal. Ezért végzik a vizeletvizsgálatot. Hogy kiderüljön, van-e baktérium a hólyagodban, vagy, sulyosabb esetben a vesédben.
Ha a baci csak azért került a vizeletedbe, mert pisilés közben érintkezett a bőröddel (ami nem steril, normális, hogy baktériumok vannak rajta), az téves pozitív eredményt eredményez. Viszont, ha rendesen megmosakszol vizeletminta adás előtt, akkor lecsökkented a bőrödön levő baktériumok számát, és így az nem okoz álpozitivitást a mérésnél!
Mivel, még egyszer hangsúlyozom, nem azt akarja tudni az orvos, mennyi baci van a bőrödön, hanem, hogy van-e baci a húgyhólyagban, ahol pedig semennyi sem lehet, ha egészséges vagy!
Annak lenne tünete, ha ennyi baktérium lenne.
Nem is ezért mentem, csak véletlen hagyta ezt benne, mondtam jó, még úgysem voltam.
Mondjuk életembe nem hallottam még ilyet, hogy vizeletminta előtt fürdeni kell, az emberek nagy része nem reggel fürdik.
Amikor a tesztet csinálja...
Hát, akkor jobb, ha megjegyzed. Ennek már csak ez a rendje.
Kivéve, ha a jövőben is szeretnél álpozitív eredményt.
14:
Pont azért kérdeztem, hogy tudjam mivel még nem csináltam de nagy jelentősége nem is volt mivel panaszom nincs, csak benne hagyta az orvos.
Tenyésztés esetén különösen fontos a higiénia betartása! Még sokkal fontosabb, mint egy általános vizeletvizsgálatnál.
Kérdező, a te mintád valószínűleg álpozitiv lett, megmondtuk, miért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!