Egy inzulinos cukorbeteg (emellett szív és vese gondok) kerülje a sót és a cukrot? Mindkettő ártalmas? Ha az egyik jobban, melyiket kerülje?
A szénhidrátra a cukorbetegnek is szüksége van, csak az egyszeri adagra és a glikémiás indexére, meg az életmód általi felhasználásra kell figyelni. Ez nem olyasmi ami csak a te főzési alapanyagaidon múlik. A lassú szénhidrátok viszont jobbak, mint a gyorsak, ebből képezheted magad.
Olvass a glikémiás indexről.
sóra (NaCl, azaz konyhasó) szüksége van a szervezetnek viszonylag nagyobb mennyiségben, káliumbol csak töredéke kell, cukorra nincs szükség, más szénhidrátból is tud cukrot gyártani.
A cukrot gond nélkül ki lehet iktatni, az okozza a legnagyobb inzulinreakciót, a só pedig alapvető létszükséglet.
Óvatosan a cukor démonizálásával. Persze direktben nem kell tolni, de nem tilos egy csoki, mert a fehérkenyér, a puhára főtt tészta, meg a krumplipüré ugyanannyira hirtelen emel vércukrot.
A só meg az alap magyar étrendben kb kétszeres bevitelt ad a valós igényhez képest.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!