Miért magas a koleszterinem, ha egészségesen étkezem?
Gyümölcs, zöldség, hal, magvak..
Valami pedig nem jó.
Hányas az érték? Ahogy az orvos is mondta; a tankönyvi érték 89-9-es, ami az északi országokban még mindig mérvadó.. Nálunk, hogy el lehessen adni még több májrákot okozó koleszterincsökkentőt, ezért levitték 5,2-re a határt...
Ez az érték amúgy is ember és szervezetfüggő, tehát nem lehet azt mondani, hogy a 4,3 lenne jó mindenkinek..
A koleszterint kár túlparázni. Képzeld el, amikor próbálták megfejteni, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések, elhalálozások okai mik lehetnek, akkor azt találták, hogy a páciensek között sokaknak volt magasabb a koleszterinszintjük.. Ha mondjuk 100 ember esetében vizsgálták meg, akkor az mennyire lehet hiteles?? Kellett egy bűnbak és pont ez volt kéznél.
Mit mevezel egészségesnek? Amig nem irsz le minimum 3 napnyi kajat pontos mennyisegekkel addig csak találgatunk.
Meg a sportolas is csökkenti
Reggeli mindig turmix (banán, áfonya, almalé, zabpehellyel és dióval)
Délelőtt gyümölcs (1 mandarin + 1 narancs vagy kiwi)
Ebéd: ez változik, főleg valamilyen teljes kiőrlésű tészta paradicsommal, mondjuk tonhallal, vagy gombával)
Ugyanez a vacsora
Húst nem eszem.
Délután sütőtök, alma, esetleg banánkenyér.
Ha nem vagy stresszes se és nem dohányzol akkor életmodbeli oka nincs.
Vagy öröklött hajlam vagy van valamilyen alapbetegseged ami ezt okozza
Genetikai oka is lehet (a te szervezeted ennyit termel és kész). Valamint a gyorsan felszívódó szénhidrátok, mint a reggeli turmix meg a gyümölcs magában szintén felviheti (nem megbízható forrásban azt olvastam hogy: gyorsan felszívódik a szénhidrát, ezért megugrik a vércukorszint, ezért a májad gyors ütemben zsírt kezd gyártani a fölös cukorból hogy eltárolja, és a legyártott zsírhoz koleszterint is gyárt, abba csomagolja be, majd így küldi el a véráram útján a zsírsejteknek - de lehet, hogy ez hülyeség, mondom, nem a legmegbízhatóbb helyen olvastam). Azt viszont viszonylag értelmes helyen olvastam, hogy a gyors felszívódású szénhidrátok tudják növelni a koleszterinszintet. A tapasztalatom alapján (saját vércukorméréses kísérletezés) az én esetemben a gyümölcsturmixhoz adott plusz rost kicsit sem lassítja a cukor felszívódását, vércukorszint megugrását.
Szóval amivel próbálkoznék:
(1) Sport. Intenzív biciklizés, futás, úszás, görkori (nyilván nem mindent lehet a mostani időjárás mellett). Ha a sporttal kipakolod az eltárolt szénhidrátot az izmaidból, sokkal gyorsabban felveszik, ami az emésztésből bekerül. Nem ugrik meg annyira a vércukorszint, nem kell a májnak zsírt meg koleszterint gyártani.
(2) Gyors szénhidrátok csökkentése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!