Édesapámnak valószínűleg vastagbélrákja van tüdőáttéttel, mi a legkézenfekvőbb döntés, hogyan dolgozhatom fel?
Sziasztok.
Kb. 2 hete voltunk PET CT-n, pénteken megjött a lelete is. Ott azt írták, hogy valószínűleg a vastagbeléből indul a daganat, ami már a tüdőbe is átment.
Édesapám 64 éves, mondhatni egészséges (infarktusa volt), bár az utóbbi időben elég sok stressz érte. Jelenleg abszolút nem néz ki betegnek. Mozog, eszik, szerelget, unokázik stb. Dohányzik, természetesen ez sem pozitív, bár mindent ne fogjunk erre.
Igazából őt annyira nem viseli meg ez az egész, mint amennyire engem vagy a család többi tagját.
Sok helyen, sokat olvastam, (igen, nem feltétlen kell mindent elhinni), de mégis szeretnék reálisan látni. Tudom, hogyha áttét van, akkor kevesebb az esély, ugyanakkor sok jót és pozitívat is olvastam, aminek végül jó vége lett. Apa kicsit szkeptikus, teljes mértékben elutasítja az orvosi kezeléseket (egyelőre). Nem szeretné, ha műtenék, se semmit. Még orvosnál nem voltunk, hiszen hétvége volt, majd holnap kell időpont miatt egyeztetni.
Én még csak rá sem gondoltam, hogy ekkora lehet a baj… két napja sírok, teljesen értelmetlennek látom a napjaimat, amióta ezt megtudtam.
Tudom, hogy sok mindentől függ az esélye, de úgy mégis…mennyi, hogyan… Jó döntés lenne e műteni (amennyiben lehet), jó döntés lenne e a kemo (amennyiben lehet)?! Van e olyan itt aki tapasztalt ilyet, vagy családtagként élte át?! Esetleg más gyógymódok? Vitaminok, egyebek, bármi… Minden tanácsot szívesen fogadok. Próbálok pozitív maradni, de talán nekem a legnehezebb (legkisebb lány).
Előre is köszönöm.
Az esély sok mindentől függ, először várjátok meg mit mond majd az onkológus, milyen egyéb lehetőség van pld. célterápia. Átérzem, amit érezték sajnos mi is ebben vagyunk 😢.
Nagyon nehéz helyzet mind a betegnek, mind a család tagoknak.
Az biztos, hogy bármit ajánlanak el kell fogadni, mert sajnos ez egy olyan betegség, ami kezelés nélkül nagyon rossz irányt tud venni, kezeléssel sem lehet teljes gyógyulást elérni már ebben a stádiumban, de mindenképp időt lehet nyerni, és ilyenkor jön rá az ember, hogy minden nap egy ajándék!
Ne adjátok fel!
Bár eltelt egy hónap, azóta valószínűleg lényegesen többet tudtok, esetleg valami therápia is elkezdődött.
A rák esetében az IDŐ a legfontosabb tényező. Nincs idő 2-3 heteket sem várni egy vizsgálatra vagy egy kezelésre, ez egy folyamatos futás attól a pillanattól, hogy az első kérdőjel ott van a leleten.
Az, hogy milyen lehetőségek vannak, sok mindentől függ, nincs rá általános és örök érvényű szabály - egy kivételével: az élet halállal végződik. Az, hogy ez mikor és milyen formában jön, nem tudhatjuk. Tumor esetében sem törvényszerű a "hónapokon belüli kínhalál", ahogy fentebb idézték.
Ami tény: pozitívan kell hozzáállni ÉS fel kell készülni a legrosszabbra is. Minden szervezet más, másképp reagál.
A vastagbél és tüdő érintettség bár rossz kombináció, de túlélési arányt számolni nem lehet. Ha valahol 3-5 éves túlélést írnak, az azt jelenti, hogy egy legalább 3-5 éve diagnosztizált beteg halála lett "statisztikai adat" - 3-5 év pedig az orvostudomány fejlődésében szinte elképzelhezetetlenül sok lehetőséget eredményez, szóval ne a múltban éljünk.
Az előttem írt nyers kommentek célja valószínűsítem, hogy az "arculcsapás", hogy ébredj fel, és ne hagyd, hogy elsimogassák a bajt, hogy jajj, minden rendben van. Aki hospitált tumoros beteget, az megérti a nyers kommentek üzenetét is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!