2-es típusú cukorbetegséget szokták gyógyszeresen kezelni?
1-es típusúnál nyilván inzulin injekció szükséges.
De mi van a 2-essel, ami a sok cukorfogyasztás miatt alakul ki?
Ilyenkor nem elég csak életmódot váltani, és leminimalizálni a cukrot?
A mértéke válogatja:
Mozgás + IR diéta
Gyógyszer is
Gyógyszer kombináció
Inzulin is
Nem feltétlenül. Diéta, mozgás, gyógyszer is része lehet a kezelésnek. A gyógyszer lehet inzulin, vagy ha van elég saját inzulin termelés, akkor tablettával kezelhető.
És annál kicsit bonyolultabb, hogy a túlzott cukorfogyasztás okozza. Számít, de vannak egészséges életmódot élő 2-es típusú cukorbetegek (tény, hogy ez a ritka eset).
Igen, sejtem.
Én sportolok, de félek, hogy egyszer kialakul.
Mert kólát iszom pl rendszeresen, sajnos csak vizen nem bírok lenni, mert semmi enegriám, és az edzéshez sincs erőm.
És már 35 vagyok.
Azért ha nem vagy elhízott, úgy elég ritkán alakul ki. Meg sportolsz is. A sport elég jól ellensúlyozza a gyors felszívódású szénhidrát káros hatásait. Ha az egyórás edzés előtt megiszol fél liter kólát, semmi bajod nem lesz.
Ha meg annyira peched van a genetikáddal, akkor a fejed tetejére is állhatsz, kialakul úgyis.
Azért se stresszelj ezen, mert az is árt. Amit leírtál, az alapján nem vagy veszélyeztetett.
Amúgy, ha csökkenteni akarod a kockázatokat, akkor:
napi max. 50 g cukor (kiszámolod, ez mennyi kóla, plusz ha más hozzáadott cukrot fogyasztasz, azt számold bele)
a cukros üdítőt csak sport közben idd magában, egyébként étkezés után, lehetőleg zöldséges-rostos lassú felszívódású étkezés után idd; így nem okozol káros extrém inzulintermelést
nem szresszelsz rajta, akkor sem, ha a fenti szabályokat nem tudod 100%-ban betartani
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!