Voltam pajzsmirigy ultrahangon, mert magas a TSH-m. Az orvos szelént javasolt, szerintetek fog segíteni?
Szóval a TSH értékem 10 fölött volt 1 hónappal ezelőtt. Februárra kaptam időpontot endokrinológushoz, de ma voltam ultrahangon, ahol megállapították hogy a pajzsmirigyem homogén, viszont a bal lebeny kicsit kisebb, azt mondta az orvos, hogy ez még nem biztos hogy igényel hormonpótlást, meg ő amúgy se írhat fel nekem erre gyógyszert. Ajánlotta azonban a szelént, azt mondta hogy nagyon sok embernek szokott segíteni, valamint alulműködés esetén segít megszűntetni a tüneteket is.
Vettem egy 120db-os BioCo márkájú 100mikrogrammos jól felszívódó szerves szelén kapszulát, holnao elkezdem szedni.
Várhatom a hatást, hogy segíteni fog?
Kicsit híztam, valamint nagyom hullik a hajam is.
Köszönöm a válaszokat!
Köszi a válaszokat! :)
Kedves 1-es, sajnos 2 hete elhunyt a háziorvosom, utána kell járnom, hogy ki lesz az új orvosom.
Egyébként a T3 és T4 normális értékeket mutatnak, meg szegény háziorvosom 1 hónapja azt mondta, hogy ez a TSH érték nem olyan rossz, ezért küldött UH-ra.
Egyébként azt is mondta, hogy sok esetben amikor még nem annyira rossz a pajzsmirigy állapota, azért nem javasolják pl. a Letroxot, mert sok embernél túlműködésbe mehet át az állapot, ezt megerősítette az UH-s orvos is.
Pajzsmirigy alulműködés esetén az ultrahangnak túl sok értelme nincs, de nem baj hogy megcsinálták, legalább tudod, hogy nincs semmilyen göb benne.
“ Guidelines from the American Association of Clinical Endocrinologists (AACE) recommend treatment in patients with TSH levels higher than 10 mIU/L and in patients with TSH levels of 5-10 mIU/L in conjunction with goiter or positive anti-TPO antibodies; these patients have the highest rates of progression to overt hypothyroidism. An initial LT4 dosage of 50-75 µg/day can be used, which can be titrated every 6-8 weeks to achieve a target TSH of between 0.3 and 3 mIU/L.”
10 körüli TSH-nál nincs mire várni, ebből már túlműködés biztos nem lesz. El kell kezdeni a kezelést pajzsmirigyhormonnal. Igazából endokrinológus sem kell hozzá, elvileg ennek bele kell férnie a háziorvos kompetenciájába. A gyógyszert mindenesetre felírhatja, az hogy megteszi-e, az már más kérdés. A szelénnek nem tudom van-e értelme, a hormonpótlást kiváltani biztos nem fogja, de biztos nem is árt.
Sziasztok! Még nem észleltem változást, szedem minden nap a szelént.
Végül most december 13-án megyek endokrinológiára, kaptam előbbi időpontot. Ott majd kiderül, hogy kell-e gyógyszer.
Gyanítom hogy 10 feletti TSH már kezelést igényel, még fiatal vagyok de néhány év múlva szeretnék gyereket, ez ugye meddőséget is okozhat.
Szia
Hogy vagy?
Hajhullàsod mennyire komoly?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!