Hogyan lehet elkapni egy megfázást?
Párom megfázott egyik nap. Semmi komolyabb baja nincs, csak el van dugulva az orra, fújnia kell már pár napja. Én nem szoktam megfázni, nekem semmi bajom nem volt.
Kb a 3-4. napon egyik este éreztem, hogy én is kezdek taknyos lenni, másnap hajnalban már fájt a torkom is, gyenge voltam, estére pedig hőemelkedésem is volt.
Míg a párom továbbra is jól van, sőt már egyre ritkábban kell fújnia az orrát, én még mindig gyengélkedem.
Átadta volna a vírust, ami az ő nyálában volt, és az a vírus sokkal erősebb lett vagy hogy van ez?
Jellemzően cseppfertőzéssel terjed, de nyilván átadható testi érintkezés útján is. (Egyébként nem 100%, hogy tőle kaptad el, simán elképzelhető, hogy máshol fertőződtél meg.)
A konkrét lefolyása nem csak a kórokozó "erejétől" függ, hanem a beteg egyedi jellemzői is nagyban befolyásolják azt. Még csak az sem általános érvényű, hogy aki jobb egészségnek örvend, annál mindenképp gyengébb lefolyású lesz a betegség, ugyanis ez az adott betegségtől is függ.
Egyébként lehet akár vírus is, de baktérium is. A megfázás egy összefoglaló név, nem egy konkrét betegség.
1# Értem. Viszont az kizárt dolog, hogy máshonnan kaptam volna el, mert nem voltam sehol, még boltban sem, a családban pedig másnak nem volt baja a páromon kívül.
Ő biztos, hogy megfázott, mivel nyitott ablaknál aludtunk, (én megszoktam a hűvös szobát, de ő nem)
illetve ő neki átlátszó a taknya, (a részletesség kedvéért) ami ugye megfázásra utal, nekem viszont már ma a 2. napon elkezdett bezöldülni, ez pedig ugye vírusra utal.
Tényleg furcsa ez az egész, mert még ha ő is elkapta volna valahonnan és neki enyhébb lefolyású, az érthető, de nem, ő itthon fázott meg, mert ő sem ment emberek közé mostanában. Mintha átalakult volna benne valami erősebb vírussá.
Bocsi, nem akarok kötekedni, de rengeteg dolgot hibásan tudsz.
- A megfázás nevével ellentétben nem annyit tesz, hogy a hidegtől hopp, ott termett egy vírus a szervezetedben, sőt, igazából egy nagyon megtévesztő név. A hideg maga nem képes megbetegíteni. Ahhoz kórokozó (vírus, vagy baktérium) kell. A hideg csak elősegíti a terjedésüket, illetve negatívan hat az immunrendszerre. Ezért mondja rá a népnyelv, hogy "megfázás", holott ha nem találkoznál kórokozóval, akármilyen hidegben lennél, nem tudnál "megfázni". Illetve ezzel kontrasztban: melegben is el lehet kapni azt a betegséget, amit népiesen megfázásnak hívunk.
- Nem feltétlenül kell fizikai kapcsolatba lépni valakivel, hogy elkapj tőle valamit. Oké, ez nem a tipikus terjedési módja, de pl. ha valaki eltüsszenti magát, a kórokozó rákerül egy tárgyra, amit később te megfogsz, simán elkaphatod olyantól is, akivel nem tartózkodtál egy légtérben. Pl. párod elment boltba, ott valaki eltüsszentette magát előtte, a kórokozó rákerült mondjuk a tejesdobozra, párod azt hazavitte, te meg megfogtad, és így elkaptad.
- Az orrváladéknál pont, hogy a bakteriálisra jellemzőbb a zöldes szín, a vírusosra pedig az átlátszó. Ezek alapján egyre valószínűbb, hogy nem ugyanazt kaptátok el.
Az utolsó bekezdésed meg egyedül azt bizonyítja, hogy nem sikerült értelmezned az 1. hozzászólásom középső részét.
Igen, az köztudott, hogy a sima hideg levegőtől nem lesz beteg az ember, én ilyet nem is állítottam, csak azt hogy a párom nem szokta meg és így hamarabb legyengült az immunrendszere. Ilyen szájbarágósan érthetőbb?
A párom nem volt sehol továbbra sem. Nem szoktunk betegek lenni, erre ő az lett, majd hirtelen én is. Ezt a részét nem értem, amiket felsorolsz azoknak semmi köze a kérdésemhez…
Lehet beteg belso folyamatoktol is. En ha lelkileg trottyon vagyok akkor leszek beteg.
Annyira legyengul a test hogy a rossz bacik amik eleve ott vannak csak kis mennyisegben, felszaporodnak a jo bacik egy resze meg elhal. Pl siman a rossz belflora is okozhat ilyesmi megbetegedest
Kérdező, a 4-es jól írja.
A megfázás = vírusfertőzés. A náthaVÍRUSOK családja egy nagy család, folyamatosan mutálódnak, többféle törzsük van stb., ezért nincs ellenük pl. olyan védőoltás mint az influenza vagy bizonyos más vírusfertőzések ellen. Folyamatosan jelen vannak mindenki orrában, szájában, de alapesetben olyan alacsony koncentrációban, hogy nem okoznak tüneteket. Ha bármi miatt borul a rendszer, akkor "betegszel" meg, okoznak tüneteket.
Jellemzően:
- nem szeretik a nedves közeget --> száraz orr- és szájnyálkahártyán gyorsan szaporodnak és télen beltéren sokkal szárazabb a levegő,
- nem szeretik a meleget --> ha lehűl a nyálkahártya vagy az egész test (pl. hideg levegő) gyorsan elszaporodnak,
- immunrendszer állapota: milyen hatékonysággal tudják felvenni a harcot a behatolók ellen - ez megfoghatatlan, normális étkezés és testmozgás, ennyit tehetsz,
- valaki napokon keresztül teleköhögi-tüsszögi a levegőt a vírusokkal, amik pluszban bejutnak a szervezetedbe --> elszaporodnak,
- ugyanez történik nagyban egy tömött villamoson,
- stbstb.
Féjred lebetegedett, nagy mennyiségű vírust lélegzett ki, amit te belélegeztél (cseppfertőzés), ez a vírusmennyiség már neked is sok volt, megbetegedtél. Általánosságban a zöldes, sűrűbb váladék jelezhet baktérium felülfetőződést, de ez sem mindig igaz, csomó egyéni dolog is közrejátszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!