Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Milyen egy cukorbeteg emberrel...

Milyen egy cukorbeteg emberrel élni?

Figyelt kérdés
Páromról kiderült, hogy 1.-es típusú diabétesze van, napi 4x is kell inzulinoznia magát. Én nagyon félek ettől az egésztől és hogy a lelkem nem fogja bírni. Alapból utálom a tűket, az alap hogy nem fogom nézni ahogy inzulinozza magát, ha rágondolok már rosszul vagyok. Az étkezése is teljesen más lesz így. Nézegettem miket ehet és hogyan, konkrétan minden jó dologról szinte lekell mondjon. Pedig sokat közösen ettünk, ezentúl én nem tartom jónak hogy én esezk előtte olyant amit ő nagyon szeret, de nem ehet. Úgy érzem ez alapjaiban rengette meg a kapcsolatunk és azt amit érzek. Hogyan lépjejk túl ezen és próbáljam normálisan kezelni a helyzetet? Elhagyni nem fogom, szüksége van rám és nekem is rá. Nagyon aggódom érte. Kérlek segítsetek, hogyan barátkozzak meg vele? Mit tegyek? Milyen együtt élni a gondolattal, hog bármikor rosszul lehet, vagy meghalhat?

2023. okt. 7. 09:42
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
100%

Sajnos a legtöbb 1es típusú cukorbeteg az intenzíven köt ki mire diagnosztizálják,főleg gyerekkorban.

Ritka ha egy egyszerű laborral időben észreveszik.

Nekem a fiam 5 éve diabos,most 14 éves,az eleje nagyon nehéz lelkileg. Sőt szerintem mindig is az lesz,de bele fogtok jönni.

Kicsit több odafigyelést igényel,de pl ha beszereztek vércukor mérő szenzort (persze ha megengedhetitek,mert sajnos elég drágák)az nagyban könnyíteni fog mindent. Nem tudom hány évesek vagytok,de 18 alatt,vagy míg kapja a családi pótlékot, tehát míg nappalin tanul az állam támogatja 100%ban.

Telefonon nonstop mutatja a vc értéket,jelez ha alacsony vagy magas, tényleg egy igazi áldás.

Enni pedig mindent ehet, és időbeli korlátozás sincs hála a korszerű gyorshatasu inzulinoknak, már nem úgy van mint 20 éve.

Persze ne egész nap egyen cukrokat,de ésszel minden belefér. Csak ki kell számolni a szénhidrát értéket és annyi egység inzulint adnia amennyit eszik.

Külföldön pl több országban nincs is diétás étkezés a cukrosoknak,rendesen esznek.

A fiamnak pl nem is szabad diétásan ennie,mondta a doki már a legelején hogy nehogy cukormentes dolgokat adjak mert hiznia kell.

Szóval ne aggódj bele fogtok jönni. Most ijedtek vagytok, és úgy érzitek vége a világnak,de nem.

Teljes és (odafigyeléssel)normális életet élhet,semmivel sem lesz rosszabb élete mint egy nem diabosnak.

Persze figyelnie kell magára de ez nem betegség szerintem hanem egy állapot. Mi legalábbis így mondjuk.

Valószínűleg lesz aki nem ért egyet majd velem,de 5 év és 3 havonta orvosi vizsgálatok vannak mögöttünk.

Kitartás.

2023. okt. 7. 15:36
 12/14 A kérdező kommentje:
#11 köszönöm, ez sokat segített!
2023. okt. 7. 19:52
 13/14 anonim ***** válasza:
100%
Jók ezek a mondások, hogy ez nem betegség, hanem állapot, meg hogy odafigyeléssel 100%-os életet lehet élni. Egy picit idetenném a másik oldalt is, mert azért ilyen is lehet: idén 31 éve vagyok 1-es típusú cukorbeteg, végig odafigyeltem, mégis elindult a szemem károsodása. Még nem akadályoz a munkában, de néhány év múlva valószínűleg fog. Ha gyerekkorban kezdődik a diab, akkor 30-40 évesen már van esély, hogy ilyen problémákon kell gondolkozni.
2023. okt. 10. 05:47
 14/14 anonim ***** válasza:

Szia.

Mi is ezzel állunk szemben jelenleg. Tegnap derült ki, hogy a barátnőm 1es típusú cukorbeteg.

Jelenleg kórházban van ahol beállítják az adagják.

Rengeteget beszéltünk az orvossal aki részletesen elmagyarázta, hogy hogyan is működik ez az egész.

Nem kell diétáznia sem, igaz, hogy vannak olyan ételek amiket ezután nem ehet. Ezek alapvetően sem egészsegesek de normál egészseges embernek nem okoznak gondot.

Egyedül amire figyelni kell az a bevitt szénhidrát, mert annak függvényében kell az inzulint is beadni.

Biztos vagyok benne, hogy az első pár hónap eléggé nehéz lesz de utánna mint minden, rutin szerűen megy majd.

A szenzoros vércukor mérő egy jó dolog, kalott ő is.

Azt azonban tudnod kell, hogy az újbegyes szúrással azonnal pontos eredményt kapsz, még ezzel szemben a szenzoros érték eltérhet tőle étkezés közben és utánna is kicsit.

Viszont a szenzoros mérésnél a mért értéknél azt is látod, hogy a vércukor lefelé,felfelé megy vagy éppen stagnál-e.

Ami szerintem a legfontosabb, hogy érezze a párod, hogy számíthat rád.

2023. dec. 14. 19:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!