Tudnátok segíteni?
Van egy régóta tartó problémám, először 2021 augusztusában kezdődött, sokszor kellett nagy levegőt vennem és ásítanom, ez folyamatos volt, azt éreztem nem tudok elég mély levegőt venni, mintha megakadna a levegő. Ez egy hétig tartott kb majd elmúlt, októberben visszajött de sokkal gyengébben, egy kicsit furcsa volt levegőt venni viszont néha 1-2 órára rosszabodott. Ez ment márciusig mikor ott is kb egy 2 hétig rosszabb lett, utána javult valamennyit de rosszabb maradt mint volt, elmentem a háziorvosomhoz elmentem tüdőgondozóba minden rendben volt. Utána a torkomban is egy ilyen furcsa feszülő érzés lett, főleg amikor a mellkasomra lehajtom a fejem akkor érződött, elmentem fülorrgégészhez és azt mondta lehet reflux, írtak fel rá gyógyszert semmit nem használt. Augusztusban leraktam a cigit és helyette snüsszöztem, és augusztus végére rengeteget javult. Szeptemberben újra elkezdtem cigizni de a napi 20 szál helyett napi 1-2t szívtam viszont mindennap ittam mellette. Októberre megint hasonlóan rossz lett mint volt, a nyáron rengeteget kellett büfögnöm, viszont szeptemberre az is jobb lett. Voltam októberben is orvosnál akkor már dupla adag protonpumpa gátlót írt fel nekem. Az sem segített. Szép lassan visszatértem a cigire sajnos. Januárban leraktam a cigit viszont ittam minden este 1-2 borokat, mert teljesen tönkretette az életem ez a probléma és ezzel tudtam elmenekülni előle. Szedtem januártól 3 hónapig 2x40 mg protonpumpa gátlót ami semmit sem segített, viszont savat sosem éreztem sem eközben sem ezelőtt. Próbáltam angol oldalakon redditen mindenhol olvasni hasonló problémákról refluxról, volt akinek hasonló baja volt refluxxal és neki segített a protonpumpa gátló. Aztán beszéltem pár emberrel angolul akinek a problémája a vocal cord dysfunction gége diszfunkció, hogy nem nyílnak úgy a hangszállaid belélegzéskor ahogy kellene, és ez okozza azt a folyamatos úgymond légszomj szerűséget hogy nagy levegőt kell vennem, és még is azt érzem hogy mintha valahol a torkomban elakadna a levegő. Márciusban sajnos nagyon durván pánikbeteg lettem ez miatt az egész miatt, és be sem tudtam fejezni az iskolában az utolsó évemet, pedig elszerettem volna itt menni fülorrgégészhez magánrendelésre hogy megkérdezzem őt erről. Most úgyahogy már szerencsére jobban vagyok, és elmentem fülorrgégészhez magánba, elkezdtem neki mondani a problémákat és először megkérdezte van e pszichés problémám, mondtam hogy pánikbeteg vagyok és attól fogva akármit mondtam neki nem érdekelte, és mondhani leszart. Igazából a jelenlegi panaszaim van egy kicsit ilyen feszítő furcsa érzés a torkomban ami sokkal jobban érződik ha lehajtom a fejem, mindig bennem van egy olyan érzés hogy nagy levegőt kellene vennem, és mindig azt érzem hogy mikor levegőt veszek mintha elveszne a torkomban úgymond vagy még odáig sem megy le, szóval sosem tudok venni egy kielégítő levegőt. Rengeteg büfögés amin se svlekötő se protonpumpa gátló sem espumizan nem segít, mindig vissza kell úgymond szívnom vagy nem is tudom hogy mondjam mielőtt büfögnék, és most már rengeteg olyan van hogy érzem hogy úgymond ott van a büfögés a torkomban, erőlködnöm kell és egyszerűen nem akar kijönni mintha megakadna a torkomban, és amikor sikerül kijönnie olyan mintha úgymond egyszerre robbanna ki az egész.
Lehet kicsit hülyén írtam le, de jelenleg nem tudom hova forduljak. Nem pszichés probléma, ezt 100%ra tudom mondani. Pl futni sem meg sehova nem járok el ami úgymond kifárasztana úgy hogy kapkodnom kelljen a levegőt mert olyankor sokkal rosszabb. Viszont tüdőgonzodóban is minden rendben volt. Kicsit gyanakszom még mindig hogy ez lehet a probléma hogy nem úgy nyílnak a hangszalagaim ahogy kéne, azt olvastam hogy ahhoz rendes gégevizsgálat kell nem csak a tükrös, mert ott ugye úgy vizsgálják hogy kinyújtod a nyelved és mondanod kell egy hangot miközben nézik. Mondtam ezt a magándoktornak de mondta hogy nem ez a probléma, de ugye ez az után volt hogy montdam neki hogy pánikbeteg vagyok. Ez az érzés mindig bennem van, meg a torkomban is 0-24 és sokat rosszabbodott ez az egész és sok új tünete lett mióta előjött. Azért is gondoltam hogy ez lehet a baj mivel a gégét nagyon irritálja a cigaretta füst, és amikor nem cigiztem akkor javult először. Utána mikor 3 hónapig nem cigarettáztam. viszont akkor mindig ittam mellé, és rájöttem hogy az alkohol is irritálja. Sajnos március végén nagyon visszaszoktam a cigire. Augusztusban 3 hétig nem cigiztem és ittam, viszont nem javult. Kicsit hosszúra sikeredett és nehéz ezt így leírni, de tanácsot szeretnék kérni. Most egyenlőre annyiban gondolkozok hogy váltok háziorvost mert a mostani teljesen leszar, és elmegyek gyomortükrözésre, annak ellenére hogy nem gondolnám hogy akármi köze lenne ennek a savhoz, mivel sosem érzek savat, és mellé még a protonpumpa gátló 2x40es adag hónapokig sem segített semmit. Köszönöm annak aki elolvasta
Szia! Ez közel teljesen biztos, hogy a GG nek, vagy a légcsőnek a mechanikus/obstrukciós betegsége = valami légúti akadályt képez, ez lehet hangszál-betegség, pajzsmirigy-megnagyobbodás, különféle jó-és rosszindulatú tumorok, szervült vérömleny, stb. A mechanikus eredetet csak erősíti, hogy a nyak előre döntésekor fokozódnak a panaszok (tehát amikor a légcső „megtörik”). Fül-orr-gégészt kellene felkeresni.
Előfordulhat még spontán Miniatűr légmell, erről röntgen, de leginkább CT adhat felvilágosítást Előfordulhat még spontán Miniatűr légmell, erről röngen, de leginkább CT adhat felvilágosítást. Különösképpen lehet, ha vékony, fiatal fiú vagy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!