Mi okozhatja a nem gyógyuló betegséget?
Ugyan személyeskedni én nem személyeskedtem, de továbbra is javaslom, a beteg saját rendeléseden történő ellátását. Háziorvosként nekem legalábbis elegem van, a hozzád hasonló kollégákból akik két mondatban leírják a betegnek, hogy az atyaúristen vizsgálata is kell, úgy hogy sokszor meg sem vizsgálják a beteget, semmit nem tudnak a betegről, de beutalót persze adni luxus, mert ott dolgozni is kellene.
A beteg állapotáról állapodjunk meg abban, hogy semmit nem tudsz, ellenben a háziorvossal, aki látta a beteget.
Az EKG önmagában meg semmit nem ér. Teljesen negatív EKG mellett bőven lehet endocarditise, vegetációt meg TEE nélkül nem tudsz kizárni. Szóval ha már az endocarditis felmerül lehet EKGt csinálni, de ígyis-úgyis kardiológia fog kelleni.
Első körben, egyébként talán MEG KELLENE VIZSGÁLNI a beteget.
Igen, csak ez a tanács a háziorvosnál fog lecsapódni, beteg bejön, és diktál és elvárja hogy mint Dr. Bubó adjam a beutalókat, holott lehet, hogy vizsgálat alapján totál nem indokolt amit kérsz, vagy legalább egy labort szeretnék nézni, mielőtt pl. leoltogatni elkezdenék.
Egy példa, krónikus periorbitális oedema miatt elküldem a beteget szemészetre. Beteg úgy jött vissza, hogy zéró terápiás javaslat 2024-re kapott egy orbita MR beutalót, meg okos kolléga leírta, hogy legyen kardiológia, nefró, meg endokrinológia konzi. Beutalót MRen kívül semmire nem adott. Kardiológián egy héttel korábban volt a beteg, volt friss laborja jó GFRel jó vizelettel és volt egy folyamatban lévő endokrinológiai kivizsgálása. Csak éppen a leleteket is lusta volt a kedves kolléga megnézni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!