Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Epehólyag eltávolítás műtétről...

Epehólyag eltávolítás műtétről kérnék tapasztalatokat. Hogy zajlik a műtét?Utána van e fájdalom? Az étkezést hogy szabad folytatni ilyen műtét utáni?

Figyelt kérdés
2023. aug. 4. 11:17
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A műtét rendszerint laporaszkópos, de nekem fel kellett nyitni, mert rosszabb állapotban voltam. Emiatt tovább is maradtam kórházban, de egyébként 1-2 nap lábadozással hazaengednek.

Fájdalom lehet utána, de főleg görcsök az elején, ahogyan a bél újra aktivizálódik. Enni elvileg már másnap el kell kezdeni, diétával. Eleinte zsírmentesen, majd hetek alatt folyamatosan bevezetni rendes ételt.

2023. aug. 4. 11:28
 2/5 anonim ***** válasza:

2 éve műtöttek magánban.

A műtét utáni éjszaka volt kényelmetlen. De adtak fájdalom csillapítót úgy hogy fájdalmam nem igazán volt. Másnap reggel hazaengedtek. Gondolom téged államiban nem fognak. Reggel kaptam egy kolbászos vajas paradicsomos szendvicset reggelire és nagyon nehezen szántam rá magam az evésre( meglepődtem hogy kolbász) de nagyon jót tesz az étel. Szóval mikor kapsz kaját egyél mert segít. Igazából kényelmetlen volt 2 hétig mert a varrat húzódott, nem tudsz hajolni, felkelni, csak oldalasan. Csak háton tudsz aludni. Ez olyan kényelmetlen. De minden nap jobban lettem. Én nagyon féltem a műtéttől de kár volt. Az altatás nem gáz( ettől féltem a legjobban)

A doki nekem annyit mondott kerüljem a puffasztó ételeket, bab, banán, csoki. És igyak tejet hogy a bélműködés elinduljon.

Az első héten én csak csirke sonkát és pirítóst kívántam. Azt ettem ami jól esett. A második héttől ettem mindent úgy éreztem már jó. Semmi gond nem volt.

Úgy képzeld el, hogy hétfő délután 1 re bementem, 3 kor már műtöttek. 6 körül tértem észhez . Másnap reggel 7 kor jöhettem haza. Semmi nem volt. Egy komoly fogfájás rosszabb. Ez inkább kicsit kényelmetlen az első két hétben. Utána meg már semmi.

2023. aug. 4. 11:38
 3/5 anonim ***** válasza:
100%

Anyukámnak volt pár éve. Laparoszkópos műtét volt, 4 kis bevágással meg is oldották. A hegek azért húzodtak neki pár hétig, de mostanra nem látszanak a nyomai se.

Kellett utána diétázni, most már csak az alapszabályokra emlékszem, mint hogy kerüld a zsíros, fűszeres ételeket, de anyunak anno a házi orvos adott pontos utasításokat. Azt mondta a doki, hogy mindenki másképp reagál a műtétre, van akinek bizonyos ételek élete végéig tiltólistásak, de anyu mindent ehet és ihat. Egyedül a töményebb szeszes iltalokkal vigyáznia.

2023. aug. 4. 11:39
 4/5 anonim ***** válasza:
100%

Engem a Dél-Pesti kórházban műtöttek 7 éve kb. Hétfő reggel bementem, kedden 2 körül műtét, szerda délben kiraktak a szobából.

Enni a műtét napján ugye nem lehet, csak az infúziót döntik az emberbe. Amíg ébren voltam, 3 liter folyt le, utána nem emlékszem. Az volt nagyon rossz, hogy nem lehett felkelni még WC-re se éjfélig, pedig a sok infúzió nagyon ki akart már jönni :D

A műtét után fájt, arra emlékszem, még ilyen kómás állapotban mondtam, hogy fáj, és kaptam fájdalomcsillapító szurit.

6 hét diétát írnak elő, a műtét előtt jött egy dietetikus a kórterembe, és elmesélte, mit lehet enni

Én az első héten főtt krumplit ettem répával, összetörve egy kis krémsajttal. Meg almakompótot.

Amikor hazaengedtek, a saját lábamon mentem a zárójelentéssel a háziorvoshoz, kb. 1 hét volt, amíg fájt, de minden nap egyre kevésbé.

2023. aug. 4. 13:52
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat !
2023. aug. 5. 09:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!