Staphilocuccus aureus minden létező antibiotikumra reziztens? És akkor képes a szervezet magától legyőzni?
Nagyon sok törzse van, változó hogy mire rezisztensek és mire nem.
"Hemokultúrára ki adhat beutalót?"
Mert milyen tüneteid vannak? Háziorvos egyébként. De a tenyésztéshez általában nem vérből vesznek mintát, hanem légutakból, sebből, azaz arról a konkrét helyről, ahol maga a fertőzés van. Mire a vérbe behatol a baci, a beteg általában elég rossz állapotban van ahhoz, hogy kórházban legyen, ahol a beutaló kérdése meg már nem releváns.
hát elég rossz az állapot, de csak ma jutottam el bőrgyógyászhoz, mivel már tele vagyok szőrtüszőgyulladásokkal is, és csak úgy egészen mellékesen kérdezett rá egyéb gyulladásokra, én meg mondtam, hogy 2 hónapja folyamatosan sebes-véres az orrom, nagyon gyenge vagyok.
a bőrön szerinte egyértelműen stapyhlo van, de a többire azt mondta, meg kellene nézni.
a háziorvos szerint persze nincs semmi, bár 4 antibiotokimot végigszedtem és semmi javulás. sőt ... úgyhogy vele nem jutok sokra, még egy beutalót se ad.
viszont nekem már a doki szerint systémásan van. de azt mondta, intézzem el a hemokultúrát.
ezért kérdezem, milyen szakorvos jogosult a beutaló adására, mert ott előbb jutok bármihez.
és az igaz, hogy ez csak vénás és hosszabb távú antibiot-kezeléssel fog elmúlni?
semmi tabletta, ami hatásos lehet?
nem tiszta valami: magát a hemokultúrához is az adott helyről szokták venni a mintát?
csak mert engem a szívizomgyulladással ijesztget, és mondjuk az extrém gyengeség miatt meg se lepődnék rajta. de szóval ilyen egyszerre több helyen lévő fertőzéssel / panasszal se vérből csinálják?
(azért kérdezem, mert egyedül hematológus ismerőst tudnék szerezni, de persze nem tudom, ő mennyire szokta ezt ...)
A hemokultúra azt jelenti, hogy vérből tenyésztenek baktériumot.
"és az igaz, hogy ez csak vénás és hosszabb távú antibiot-kezeléssel fog elmúlni?"
Attól függ mire rezisztens a fertőzésed és mire nem. Vannak olyan antibiotikumok amiket nem lehet szájon át beadni, mert az emésztőrendszer lebontaná. De a többség nem ilyen.
értem, köszi. és akkor azt hematológus kérheti? vagy ki még?
na meg most már összekavarodtam. akkor lehet olyan is, hogy a hemkoltúrra nem mutatja ki, ha máshol van helyi fertőzés? bár egyszerre több helyi az azért fura, nem?
Ha a bőrödben levő kórokozók nem táncolnak be a véredbe, akkor a hemokultúra negatív lesz.
Van lázad?
most nincs.
de 2 hétig volt stabil 39.
most már csak a sok gyulladás maradt. de az meg egyre rosszabb, több, nagyobb területen ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!