Miféle nyirokcsomó lehet?
Mielőtt bármit írtok, orvoshoz leghamarabb 1.5 hónap múlva tudok menni mert külföldön élek gyakorlatilag egy faluban és itt egy orvos van aki meg kb tojik mindenre.
Szóval észrevettem egy apró, gombostűfej méretű nyirokcsomót a jobb oldalon nem pontosan a kulcscsontom fölött hanem ahhoz közel de a nyakam tövében. Látszani nem látszik, ha nem lennék hipochonder és nem nyomkodnám magam non-stop észre se vettem volna kb soha. Ezt úgy emlékszem már nyár közepén is észleltem de valamiért akkor nem foglalkoztam vele.
Sem éjjeli izzadás, fogyás, étvágytalanság sem erős viszketés nincs, sőt még beteges sem vagyok. Évente maximum 1x vagyok beteg de az a nagyon maximum. Viszont most voltam 3 het kb 1.5 hétig nagyon náthás meg a torkom fájt. Illetve a jobb oldalon alul van egy nagyon gyulladt, törött fogam is. Lehet ezektől? Vagy limfóma mindenképp?
Ha hosszúkás, vagy lapos, puha, akkor jó.
Ha kemény, golyó alakú, akkor lehet problémás, főleg ha még rögzült is.
Bizonytalanság esetén UH vizsgálat javasolt, de a gombostűfej elég kicsinek hangzik még ahhoz is.
Az jól hangzik, de azért orvossal nézess majd rá. Igazából a közvetlen bőr alatti nyirokcsomóknál mindig a melanoma lehetősége a legnagyobb rizikó, de nem kell egyből arra gondolni, hogy az, főleg, ha puha és mobilis.
Ezt csak azért írom, hogy tudj róla: 25-30 éves kor felett nő meg a melanoma esélye és főleg azok veszélyeztetettek, akiknek fehér a bőrük, sokat voltak napon és/vagy leégtek, sok anyajegy...stb.
Amúgy az bullshit, hogy minden nyaki nyirokcsomó a megfázástól lesz tapintható. Ez főleg nem igaz a közvetlen bőr alattiakra.
A megfázástól jellemzően azok nagyobbodnak meg amik a gége mellett/fölött vannak egész az állszegletig.
Nagy nyirokcsomó általában az 1cm feletti, de mindig a régiótól függ. Bőr alatt fél centinél nagyobb nem szokott lenni, vagy ha van, akkor az ellapult.
Mélyebb rétegekben, pl. a torok környékén, a nyaki artériánál, vénánál, ott 1.5 centisek is lehetnek, de azok meg általában megnyúltak, hosszúak és nem gömbölyűek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!