Baj lehet, ha nem szedek be annyi antibiotikumot, mint amennyit az orvos felírt?
Fáj a torkom és köhögök, az orvos pedig napi 2x1000mg antibiotikumot írt fel 7 napon át.
Ezzel az a bajom, hogy ennyitől a múltkor is felborult az emésztésem és a hüvelyflórám is, pedig szedtem enterolt és intim készítményeket is.
Említettem is neki, hogy szerintem ez sok, nem szeretnék ennyit, de kinevetett, hogy "még jó, hogy ő az orvos". Ebben igaza van, de korábban sosem szedtem ennyit, más orvos nem írt ennyit fel még, csak ez a doki akihez 3 éve átkerültem.
Én nem akarom mégegyszer azt átélni amit a múltkor, ezért úgy döntöttem, hogy csak napi 1-et fogok bevenni és megtámogatom a gyógyulásom mindenféle más dologgal (sok folyadék, pihi, vitamin, gyömbér, méz, aspirin c, torokfertőtlenítők, stb.).
Szerintetek hülyeség és legyek engedelmes?
Még mindig nem tudjuk, hogy mennyi ennek a gyógyszernek a szokásos adagolása, 10-es, csak azt tudjuk, hogy az orvos mennyit írt fel. A kettő pedig nem biztos, hogy egybeesik.
Kérdező, ez a 14 szem 1 doboznyi vagy két doboznyi? Mert ha 1, akkor ennek a gyógyszernek ez a normális adagolása. Például az Augmentin Duóban 1000 mg hatóanyag van, és kétszer egyet kell belőle szedni alapjáraton 7 napig.
Én nem tudom itt hány ember funkcionális analfabéta és mennyi az ignoráns hülye, de wow! Le vagyok nyűgözve
Válszolok egyesével amire szerintem érdemes.
#1 - "Én csak azt nem értem, hogy akkor miért mész orvoshoz? Tök felesleges idő és pénzpocsekolas. Antibiotikum nélkül is meggyogyulsz végül is, nem?"
Értem az iróniát. Azért írtam le, hogy miket csinálok mellé, mert ha nem írom le, akkor jönnek a megmondóemberek, hogy "bezzeg nagyanyáink fokhagymát dugtak a seggükbe és nem fájt a torkuk". Gondoltam megelőzöm a kötözködést. Nem sikerült
#2 - és a többiek - rezisztens baktériumok akkor alakulhatnak ki, ha nem szeded elég ideig az antibiotikumot, nem akkor, ha nem kellő dózisban.
Nem vagyok orvos, de világ életemben 500-as meg 1000-es antibiotikumokat szedettek velem a korábbi dokik 30 éven át 2-3 évente. Mindig meggyógyultam és soha nem volt semmi bajom tőlük mellékhatások tekintetében.
Amióta az új dokihoz kerültem ez a második eset, hogy egy 50 kilós nőnek 2x1000mg-osat ír fel. Ez négyszerese annak a napi dózisnak amit eddig valaha szedtem.
Értem, igen, ő az orvos. De orvos és orvos között is rohadt nagy különbségek vannak.
A mandulámat az egyik orvos már 16 éves koromban ki akarta vetetni, amiről a szakorvos lebeszélt. Azóta még 2x ki akarták vetetni háziorvosok és mind 2x lebeszélt a szakorvos akihez beutaltak. A háziorvos hegeket látott ott, ahol a szakorvos szerint nem volt heg, csak az épp zajló gyulladás miatt kialakult gusztustalanságokat látta rajta...tehát mint mondtam, orvos és orvos között is rohadt nagy különbségek vannak, ezért én megkérdőjelezem amit úgy érzem, hogy meg kell.
#4 - olvass, szedtem mellé korábban is probiotikumot (enterolt) + vaginális készítményt, mert nekünk ott is tud bajokat okozni az antibiotikum, de ugyanúgy "seggből pisi" volt a 2. naptól, már bocsánat.
Egyáltalán látott már valaki háziorvost aki elküldött volna mintát baktériumtenyészetre, majd a páciens testsúlyára méretezve felírta a megfelelő antibiotikumot? Én még nem. Ettől függetlenül világ életemben beszedtem (és végig) azt, amit az orvos felírt, nem kérdőjeleztem meg, de mint mondtam a múltkori esetből okulva, most nem akarom bevenni ezt a lób.szó adagot, csak a felét, de azt nyilván végig.
2 opció.
Egy orvoshoz mentél, elfogadod, amit mond.
Kettő nem mész orvoshoz és otthon meggyógyulsz pár nap alatt.
Azt ugye azért vágod, hogy kb 30 féle antibiotikum létezik, és nem minden hatóanyagnak ugyanannyi a dózisa….
Mondjuk a doxycyclinnek rendszerint napi 100-200 mg, az amoxilcillin-klavulánsavnak meg 2x1000 mg.
Szóval az, hogy eddig (másféle antibiotikumból) mennyit írtak fel, az totálisan irrreleváns….
2. Rezisztens baktériumokat nem csak túl rövid, hanem nem megfelelő dózisban szedett antibiotikummal is lehet csinálni.
Mik ezek a válasz pontozások már megint ezen az oldalon?
Hatos voltam, hát bocs, ha próbálok értelmes dologgal segíteni. Nyilván aki lepontozott, nagyon ért hozzá.. Csak az a helyzet, hogy én tapasztalatból beszélek, nekem ment szét a bélflórám régem, nagyon nem játék. Nem javasoltam, hogy ne szedje a kérdező, hanem, hogy pótolja utána megfelelő dózisban az egészséges flórát. A bél a szervezetünk immunrendszerének központja, ha ott megborulnak a dolgok, az probléma, folyamatosan gyengül az immunrendszer, autoimmun kórképek okozója is gyakran ebben rejlik sajnos. Muszáj rá odafigyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!