Kinek épült fel teljesen a szaglása koronavírus fertőzés után 6 hónappal?
Arányokra lennék kíváncsi, hogy 6 hónappal a fertőzés után ki érzi úgy, hogy pontosan ugyanolyan a szaglása mint a fertőzés előtt, és ki az, akinek akárcsak egyetlen szag is hiányzik a szaglásából, legyen az akár a legkellemetlenebb fajtából.
Pont egy hónapja lázadodtam be coviddal, január 4-re fokozatosan elment a szaglásom és az ahhoz kapcsolódó ízlelésem, még a földgáz szagosító anyagát sem éreztem, január 8-ra már valamit sikerült éreznem belőle, mostanra szinte olyan a szaglásom mint előtte, de csak szinte, mert a kellemetlenebb de nem túl erős szagokból a semmi, a nagyon enyhe, és csak a pillanat erejéig érezhető fokozatok között változik. Például ezeket nem, vagy alig érzem: áporodott szagok, szellentés, pár fajta szájszag. Megemlíteném itt az acidózist, amivel covid előtt őrületbe lehetett engem kergetni, most pedig bár enyhén, éppen hogy megérzem a másikon. Penész átjárta helyiség szaga is az alig érezhető kategóriába esik.
#1 Naaagyon üüügyes vagy, csakhogy nem ez volt a kérdés. Csak azért írtál ide, hogy lássuk, mennyire szipi-szupi ügyike vagy?
Kerdező: nekem a szaglásom nem ment el, viszont nagyan sok ilyen esettel találkozom.
A szaglás-, ízlelés elvesztésének mértéke is változó, van, akinél nem elvesznek a szagok, csak más szagot érez, mint a megszokott. Mondjuk a kávé illatot inkább káposzta szagnak ismeri fel.
Ez az egész sajnos arra mutat, hogy a fertőzés az orrban, szájban levő receptorokat is károsítja. Még mindig kutatás alatt van, hogy vajon az agyszövetet károsítja-e élő páciensben. Az orrban levő receptorok nqgyon gyorsan képesek regenerálóni, ha csak ezek sérülnének, az pár nap alatt helyreállna, ezért vizsgálják a szaglóideg, es agyszövet sérüleseit.
A jó hír az, hogy az agy is képes áthuzalozni a sérült területeket.
A betegek általában 1 hónap - 1.5 év alatt nyerik vissza a szaglásukat, nagyon ritka esetben még 2.5 ev alatt sem állt helyre.
Ugyanakkor sokat segíthet, ha újra megtanulod a szagokat. Mondjuk főzöl egy kávét, és szagolgatod, ízlelgeted, és próbálod megtanulni a szagot. Meg akkor is segített ez a módszer, amikor a beteg nem érezte a szagot. Később kevesebb problémája volt a szagok megkülönböztetésével, felismerésével.
A háziorvosoddal kövessétek nyomon a fejleményeket!
Ne legyél elkeseredve, az agy csodálatos, csodákra képes szerv!
Rendbe jön minden! ;)
Jó egészseget!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!