Lehetsèges az, hogy valakit úgy csíp meg egy kullancs hogy nem veszi èszre?
Simán lehet. Velem többször előfordult, hogy csak másnap-harmadnap vettem észre. Addigra viszketett és bepirosodott a helye, mint a szúnyogcsípés (ez még nem jelent fertőzést). Olyan is volt, tudtam a kullancsveszélyről, kerestem magamon, hogy van-e, mert olyan helyen jártam, és ennek ellenére nem találtam meg befúródott kullancsot. Hogy olyan volt-e, hogy egyáltalán nem tűnik fel, passz - ha volt, akkor nem vettem észre ugye.
A kullancsok többféle betegséget terjesztenek, a két leggyakoribb (és veszélyes) a Lyme-kór, annak tünete általában a csípés körüli, legalább 5 cm-es, növekvő méretű pirosas elszíneződés (szúnyogcsípésszerű picike folt nem számít). Antibiotikummal kezelhető. A kullancs-encephalitisnek nincs ilyen látványos tünete, az ellen oltással lehet védekezni, mert vírus.
Nem csak fűből, bokor levele fonákjáról is jöhet, úgy tudom. Féléves fiamnak úgy lett a budapesti kertünkben, hogy végig a háti hurciban volt. A fűből azért tényleg több jön, inkább a lábamon találom őket.
Mindenesetre nem kizárt, hogy volt kullancsa a kérdezőnek, hiába nem tudott róla. Most már senki sem fogja tudni megmondani, volt-e.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!