Tüdő röntgen értelmezés. Mit lehet kiolvasni a leletből?
Mellkasfelvétel, oldalirányú
Lelet:
A rekesz éles kontúrú. Bal oldalona iV. borda hátsó ívére vetülve 6 mm átmérőjű scleroticus árnyék látható, ami lehet a tüdőben lévő meszes nodulus, vagy abordában lévő scleroticus góc. Korábbi felvétellel való összehasonlítás javasolt! A tüdőkben egyéb kóros árnyék nem látható. A szív nem nagyobb. Az aorta normális tágasságú.
Van egy meszes (valószínűleg) csontból kiinduló kis csomó az egyik bordádon. 99%, hogy valami jóindulatú elváltozás, régebbi betegségből megmaradva. Nem volt eltörve bordád, vagy megzúzódva?
(nem tüdőrák, nyugi)
Anyukám pulmonológus és megkérdeztem neked, azonban kifejezetten hangsúlyozom, hogy a gyakorikérdéseken vagyunk, ahol bárki írhat bármit (én is csak kitalálhatom ezt) így ezt ne vedd valós orvosi tanácsnak, függetlenül attól, hogy (én azt mondom) hogy az!
A kötelező tájékoztatáson túl vagyunk, akkor jöhet:
Azt mondta, hogy ez a lelet egy ténymegállapítás, ami önmagában nem elegendő. Mellkas Ct-t kell csináltatni és az ad majd olyan eredményt, amiről biztosat lehet mondani, amiről érdemes is beszélni.
Ha volt TBC, az csinál pl meszes gócot, azonban az nem biztos, hogy tisztában vagy azzal, hogy volt TBC-d, ugyanis ezt a szervezet leküzdheti úgy is, hogy az illető nem tud róla.
Ha nem volt TBC, akkor (is) tovább kell nyomozni, ezt azonban a CT fogja megmondani, amit minden esetben kellene csinálni, mert ilyen esetben egy röntgenfelvétel nem elegendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!