Aspirációs citológiai?
Van úgy hogy fals eredményt ad a citológia.
De nekem a doki azt mondta hogy ha az első kétes és megismétlik a második már biztos eredményt mond.
Ha csökkent a mérete,én nem hinném hogy daganat lenne,nekem is volt több is és teljesen felszívódott.
Nagyon sajnálom, hogy téged is sikerült megvezetniük. 2019 szeptemberében műtöttek, úgyhogy most lesz 3 éve, hogy rákkal ijesztgettek, amit aztán a szövettan nem igazolt. Természetesen a heg sem lett szép, úgyhogy magán plasztikai sebésszel kellett elfogadható állapotúvá tennem az ún. keloidos (kiemelkedő) heget. Koprodukció volt ez, a három orvos (citológus, endokrinológus, sebész) gyönyörűen egymásra helyezte a felelősséget, nem mintha jogilag megfogható lenne a felesleges műtét, avagy túlkezelés kategóriája. Azt mindenképpen elérték, hogy nagyon megrendült az orvostudományban a bizalmam. Megfogadtam, hogy még egyszer nem fogok visszafordíthatatlan döntést hozni. (az oltás kapcsán már így jártam el és nem bántam meg)
A műtét után 2 héttel már felírták a gyógyszert, meg sem várva azt, hogy a szervezetet érő sokkból kikászálódva hátha ki tud valamit hozni az a megmaradt pajzsmirigy lebeny. (Elvileg a pajzsmirigy olyan, hogy megnöveli a méretét, ha nem tud elegendő hormont termelni.) Jódpótlással meg sem próbálkoztak, holott nem autoimmun eredetű a betegségem. Úgy néz ki maradhatok a gyógyszergyártók rabja.
Tanulság: MINDIG KÉRDEZZETEK MEG TÖBB ORVOST! Nem tévedhetetlenek, habár a szóban forgó citológus azt gondolta magáról, ha másodvélemény nélkül egyből műtétre utalt.
23/F (igen, jól látod)
Nagyon nehéz helyzetben vagy, mivel már elültették a bogarat a füledben, hogy ESETLEG rosszindulatú pajzsmirigy göböd van. Ilyenkor természetes, hogy nyugtalanítani fog maga a gondolat, de most kell erősnek lenni. Mintha a saját történetem kezdeteit látnám, azzal a különbséggel, hogy Hürthle sejtek helyett microfollikularis struktúrák megjelenése miatt adott bizonytalan véleményt a citológus. Azt azonban tudnod kell, hogy ez a besorolás (TBS4) csupán 30%-ban valószínűsiti a pajzsmirigyrák fennállását, ami elsőre ugyan soknak tűnik, de a másik oldalon mégis ott van a 70% esély a jóindulatú göbre. Tudatosítanod kell, hogy nincs egyértelműen kimondva, hiszen ezt a skálát egészen 6-ig írják. A citológia pontosan olyan mintha tűt keresnének a szénakazalban. [link]
„A Hürthle sejtes tumorok a follicularis neoplasiák csoportjába tartozó daganatok. Legtöbbjük benignus (jóindulatú), de a malignus (rosszindulatú) biológiai viselkedésre csupán a szövettani kép, ill. a cytologiai kép nem ad egyértelmű választ. Hürthle sejtes metaplasia előfordulhat strumagöbökben, valamint kötelező kisérő jelensége a Hashimoto thyreoiditisnek. Ez utóbbiban a nagymennyiségű lymphoid elem a kenet hátterében jól elkülöníthetővé teszi a gyulladásos betegséget a daganatostól.” (Forrás: [link]
Tehát:
- a legtöbb jóindulatú
- lehet strumagöb (amit legutoljára neked kimutattak!)
- krónikus pajzsmirigy gyulladás esetén megjelenik (Hashimoto)
Ugye írtad, hogy nincs autoimmun megbetegedésed, vagyis akkor vérvétel során néztek anti-TPO és anti-TG szintet, amivel a Hashimoto fennállása igazolható vagy kizárható. (Meg egyébként a Hashimoto pajzsmirigy ultrahangon is látszik, úgyhogy csak szóltak volna.)
Nem tudom miért nem veszik figyelembe, hogy náthás megbetegedésed volt, lehet hogy ugyan nem krónikus, de valamiféle gyulladás van a pajzsmirigyedben.
Még esetleg azt lehetne érdemes megnézni, hogy hideg göb vagy meleg göb. (A hideg göb hajlamos átalakulni rosszindulatúvá.) De ezt lehet, hogy az endokrinológus feleslegesnek tartaná, ha már megszúrják.
Mindenesetre én a megfigyelés mellett döntenék, és szerintem ezzel nem leptelek meg. Nem szeretném, hogy te is elszenvedője legyél egy barbár és értelmetlen műtétnek. Ne feledd, nekem is egy strumagöböt valószínűsítettek ráknak…
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!