Mi az a kálium szint, ami már veszélyes?
A "normális" tartomány kálium serum esetén a labor leleten 3,5 - 5,1 (mmol/l).
Mi az a szint, aminél már problémát okozhat, ha magasabb?
Kálium szintre igen érzékeny a szervezet, alacsony koncentrációban (szív)izom gyengeséget, magas koncentrációban pedig szívleállást okoz.
Élettani értékeken túl már jelentkeznek a problémák.
A kálium ahogy írták nagyon fontos a szervezetnek. Ez nem olyan mint a natrium hogy ha 5-10el el van csúszva akkor maxiumum össze rácolom a szemöldököm és azt mondodm hogy ejj ejj Józsi bácsi kicsit tessék visszaveni a sóból.
Ha a K 5,5 már nem szép dolog, de 6 felett már benne van a szívmegállás kockázata is, szóval itt azonnal be kell avatkozni. (én még 7 feletti káliumot nem is láttam csak vese betegeknél)
Azért kérdem, mert szteroidot szedek, ami elméletileg csökkenti a vér kálium szintjét, viszont nekem pont magasabb mióta szedem.
5,3 -5,9 között minden volt már.
Az orvosom meg - mivel a szteroid elvileg csökkenti - még írt is valamit, ami növeli a káliumot, de a laborjaim miatt nem szedtem be.
Jól érzem akkor, hogy követem az orvos utasításait ész nélkül, bajom is lehetett volna?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!