Túlzott sörfogyasztásnak milyen szövődményei lehetnek?
Kerestem többféleképpen, de mindenütt csak alkohol, alkohol... Nekem a "kizárólag jó sörök" felállás lenne érdekesebb. Nagyivó vagyok, és tudnék is meg szeretnék is párnaponta egy hatost beejteni estefelé. Kimondottan kerülöm a kommersz söröket, főzöm is (csak nem eleget), meg meg is vannak a bevált, kicsit magasabb áruk ellenére sokkal jobb ár/érték arányú nevek, amikhez szoktam ragaszkodni. Panaszom nincs, kicsit visszafogottabb lehet a másnap, de nem kellemetlen. Igaz, ügyelek evésre is és vízre is.
Akinek van erre komolyabb rálátása, tudna segíteni, hogy nagyjából mi lehet ebből viszonylag reális eséllyel? Esetleg milyen előjelekre legyek éber, vagy hogy hogyan érdemes kialakítani a visszafogottabb fogyasztás rendjét, hogy ne nagyon legyen gond?
Fura a helyzet, mert tényleg nagyon élvezem a sokféleséget, és kimondottan barátságos az a chill, amit egy esti órán bead. Mostanság megtanultam nem ragaszkodni ahhoz, hogy betoljam az összeset, hanem pl laza három-négynél leállok, és se kései óra, se kialvatlanság, se kellemesnél nagyobb fáratság nincs a dolog mögött, meg nem is társul hozzá "kevesebb napja volt már egy fullos" helyzet, sőt. Ebből gondolnám, hogy inkább fejben meg szívben tudok alkoholista lenni, a fizikai függőség nekem észlelhetetlen mértékű. A dohányzásról bő évtized után szoktam le végleg, szintén egy bő évtizede, és hát van különbség: ott nyilvánvaló és elég bosszantó volt az elvonás. A sörözésnél csak annyit veszek észre, hogy van utána egy kicsi plusz nyugalom az egyébként tényleg bosszantó dolgok felé is, néha napokig is. Meg persze közben is. :) Szóval elég laza kis függésnek érzem, és inkább a tényleg számomra kedves tulajdonságaival előtérben. Persze tisztában vagyok vele, hogy a belső nézet gyakran erősen eltér a valóságtól, főleg alkohol témában, és nem is gondolom, hogy nálam ne lenne így, csak próbálok kicsit érvelni amellett, hogy lehetőleg maradnék sörfőzésben kiteljesedő ember, és eléggé szeretem is a jól komlózott sörrel a korsó alján gyorsan érkező merengős hangulatot, nem szívesen adnám fel. Inkább jó kompromisszumokkal lenne jobb "inkább egészséges" mértéket összeegyensúlyozni, csak nem tudom, hogy volna érdemes.
Veled TÉNYLEG az alkohol a probléma, aki rendszeresen ilyen mennyiségeket iszik, az alkoholista. (Mégha nem is fogod elhinni!) Rosk alkoholista nem fizikailag függö - ez lenne könnyebben kezelhetö -, hanem pszcihilailag, ez az, amit alig lehet megszüntetni és ez az, ami inkább a leírásod alapján nálad van.
Az alkoholizmusról meg böven találsz infót, milyen problémákat okoz egészségügyileg meg szociálisan is.
Maga a sör összetevöi küzöl meg a felhasznált alapanyagok - árpa, komló, kukorica, stb - minösége lehet problémás, agyontrágyázott, rosszul elökészített (koszos, szennyezett, penészes, meg hasonló) termékek okozhatnak egészségkárosodást, és ez az, amit nem igazán lehet a kész termékben észrevenni. És ami még gond, hogy nem vagy nem feltétlen csak az olcsó, kommersz söröknél fordulhat elö ilyen, hanem a kifejezetten drágáknál is, föleg ami a vegyi szennyezödést illeti.
el kell, hogy keserítselek, az alkoholista sem az íze miatt issza a sört, hanem mert miután megitta, már le tudja szarni a valóságot, és ezt az agy összeköti az ízzel.
Ez a mennyiség már alkoholizmus, nem kell szépíteni. Teljesen mindegy, hogy Arany Ászok, vagy testes Belga sör gyümölcsös jegyekkel, az agyadat cseszi meg, a májad es a tested meglepően sokáig tolerálja az alkoholt.
Sajnos teljesen mindegy, hogy milyen formában viszel be alkoholt a szervezetbe, az ugyanolyan ártalmas.
Apám is gyakorlatilag, amióta az eszemet tudom, mindig, minden étkezéshez bort ivott, meg is ideologizálta, hogy jó az emésztésnek, meg a vörösbor egészséges, nem is nagy mennyiség, stb, stb.
Sajnos már rég nem tudja abbahagyni, és valószínűleg ebbe bele is fog halni, komoly májproblémái vannak. Ne térj rá erre az útra, vagy térj le róla, amíg lehetséges.
Talán apám is 20 éve abba tudta volna hagyni, de ez ma már nem megy neki.
#4-es vagyok, sörbarát, borbarát, pálinkabarát.
De mikor azon kaptam magam, hogy egy jó ideje minden nap iszok, kicsit magamba szálltam.
Csak 2-3 sört, csak egy kis fröccsöt, csak egy kis vörösbort, mert most jól esik...
Nem kell absztinensnek lenni, az a ló másik oldala, pont annyira beteg dolog, mint az alkoholizmus.
Mondjuk szabd meg magadnak, hogy csak heti 2 nap iszol, utána meg heti 1-re leviszed.
A mérték a lényeg, azt tudd tartani. A napi rendesresség alkoholizmus, már az elmeállapotodat is befolyásolja szépen alattomosan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!