Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mikor értik meg mások is,...

Mikor értik meg mások is, hogy a nátha fertőző?

Figyelt kérdés
És nem, nem azért leszel beteg mert nem öltözöl fel. Kb semmi köze nincs hozzá, hogy éppen miben slattyogsz, hanem hogy kitől mit kapsz el.

2022. febr. 8. 15:38
1 2 3
 11/24 anonim ***** válasza:
34%

10

Nem, nem viccelek. Melyik részét tartod poénnak?

2022. febr. 8. 17:21
 12/24 anonim ***** válasza:
67%

11#

"A megfázás nem fertőző betegség." Ezt tartottam poénnak, de sajnos nem az volt.

Baktériumok és vírusok vannak kb. mindenhol. Az orrodban is vannak, a szőrök pl. ezeknek a légút alsóbb részeibe jutását is hivatottak megakadályozni. Ha jó az általános állapotod ezek nem betegítenek meg. Amikor megfázol akkor is megfertőződsz ezek által a kórokozók által. A légutaidban elszaporodnak, ezek betegítenek meg. Nem attól hapcizol, mert nem volt rajtad zokni. A hideg kedvez a kórokozók terjedésének, több van belőle az országban ezért nagyobb eséllyel "nyalod be". Tehát summa, kórokozó mindig jelen van, tehát fertőző.

2022. febr. 8. 17:34
 13/24 after stroke ***** válasza:
94%

Valamit tisztázzunk, gyerekek. A nátha kórokozója egyfolytában jelen van az életünkben. Normál esetben azonban az immunrendszer kordában tartja a bacikat, nem tudnak olyan mértékben elszaporodni, ami betegséget okozna. Amikor megfázunk, az elvonja az energiát az amúgy igencsak energiaigényes immunrendszertől, így tudnak végül elszaporodni bennünk a kórokozók, és leszünk betegek.

Persze van a dolognak egy másik vetülete is. Az, tudniillik, hogy rengeteg baci vesz minket körül,, és amelyikkel eddig nem ismerkedtünk meg, az ki tudja cselezni az immunrendszer katonáit, és minden új fertőzésnél az immunrendszernek mindent elölről kell kezdenie, hogy kialakuljon a kórokozóra vonatkozó védelmet. Ezért van az, hogy minél öregebb valaki annál kevésbé fogékony az egyszer náthákra. Hiszen nagyon sok bacival találkozott már, és mindegyikre emlékszik az immunrendszere.

Ja, és még valami! Az egészséges élet nem ott kezdődik, hogy a széltől is óvod magad, hanem ott, hogy a lehető legtöbb kórokozóval kerülsz közelebbi ismeretségbe. Az én vidéki nagyszüleim még úgy tartották, hogy egy gyereknek legalább 7 kiló koszt meg kell ennie, és semmi kivetnivalót nem találtak abban, ha az uzsonnára kapott lekváros kenyeret a trágyadomb megrohamozása közben faltuk be. A szüleim meg hülyét kaptak ettől,, mert ők már azt a téves szemléletet tanulták, hogy a megelőzés a legjobb gyógymód. Sajnos még ma is sokan ezt vallják, pedig nettó marhaság.

2022. febr. 8. 17:56
 14/24 anonim ***** válasza:
68%

Még a szádba is millió baktérium és vírus van, köztük a hepatitis is, amire ugye van oltás is.

Akkor leszel beteg, ha gyenge az immunrendszered.

Ami köthető a hideghez, de nem az egész tested hőmérséklete számít itt se, hanem a tested mit érzékel a nyakadon, stb ...

2022. febr. 9. 08:33
 15/24 anonim ***** válasza:
20%
Nekem az egyik ismerősöm csak hidegben fázik meg,ha nem öltözik fel vettek már tőle mintákat nem találtak se virust se bakteriális kórokozót,akkor mi van
2022. febr. 10. 22:11
 16/24 anonim ***** válasza:
88%
15# steril volt a nyálkahártya? Higanyember.
2022. febr. 10. 22:16
 17/24 anonim ***** válasza:
69%

Nagyon sokat hiszik azt valóban, hogy a hidegtől van ÉS nincs szó vírusról vagy baktériumról.

Sokan tudják, hogy vírus vagy baktérium, de nagyrészt közvetlenül a hideghez kötik. Nem tudom, arra gondolnak, hogy nagyon átfázol és akkor "fázol meg" vagy hidegben vagy, jól esik, nem fázol, de akkor is.

Nekem - személyesen! - meggyőződésem, hogy a hidegnek köze sincs hozzá, kivéve, ha esetleg brutálisan átfázol vagy megizzadsz valahol, valahogyan és úgy vagy sokáig hidegben, megázol és órákig a vizes ruhában vagy stb. Tapasztalom is, hogy amikor fázni szoktam, 99%-ban semmi bajom nincs utána. Viszont sajnos amikor egy légtérben vagyok náthás emberrel, szinte tuti elkapom. Illetve gyakran vagyok náthás, de valahogy sose fázás előzi meg.*

Ellenben az igaz, hogy hideg időben:

- többet vagyunk zárt térben szabadidőben együtt más emberekkel,

- alig szellőztetünk, még annyit sem, amennyit az egészség miatt kellene, vagy épp egy darab ablak bukóra nyitva függöny mögött (ez pont semmit se ér!!!) -- ez vonatkozik iskolára, irodára, saját lakásra, tömegközlekedési eszközökre

- alacsonyabb az UV sugárzás, pedig az roncsolná a vírusrészecskéket

- a kinti levegő tulajdonságai is kedveznek a kórokozók fertőzőképesen maradásának

- az orrnyálkahártyánknak árt a száraz levegő, így kevésbé hatékonyan védekezik a kórokozók ellen (nálam jelenleg 21% és nem tudok mit tenni, van ultrahangos párásító, de keveset ér és a meleg idő, túlfűtöttség miatt nyitva kell tartanom ablakot)

Mi történhetett párezer éve is, amikor a különböző nyelvekben megjelent a megfázás szó? Tél van, a mezőgazdaságban kevesebb a munka és amúgy is fáznak, bezsúfolódtak zárt terekbe, gondolom kiszellőztetni akkor se szerettek, ráadásul zsúfoltan is éltek. Terjedtek a náthák. Hideg volt és náthásak voltak. Minek nevezték el? Megfázásnak.

* Ugyebár írtam, hogy szélsőséges átfázás esetén el tudom képzelni, hogy közvetlen a hideg miatt legyél beteg. Talán emlékeztek 2015 nyarára. 40 fokos, de szó szerint 40 fokos melegeket váltották a már nem emlékszem, de valszeg 15 fokos lehűlések.

Na július közepén bicajozni kellett 30 kilométert a vonatig a 40 fokban. Nem bírom a meleget és nem is ittam eleget, eléggé rosszul lettem, sírtam is és fizikailag alig bírtam eljutni a vonathoz. Jött a vonat, konkrétan hűtőszekrény, nagyjából semmi túlzás. Jobban lettem, Pesten haza bírtam tekerni a pályaudvarról. Az 1 hónapos megfázás olyan 1-2 héttel ez után következett, node. Én nem bírom a meleget, leesik a vérnyomásom, a hideget imádom. Lehűlésekkor ablak kitárva, én alulöltözve, utcán is alulöltözve (ok, néha azért, mert nem lehetett kiszámítani). Szóval a vonat és ezek hozzájárulhattak az 1 hónapos megfázásomhoz. Szóval az nemcsak a köznyelvi nevén lehetett megfázás.

Viszont előfordulhat, hogy nagy összegben mernék fogadni arra, hogy attól, hogy teszem azt kutyát sétáltatsz este és épphogy jól érzed magad vagy nagyon picit hűvöset érzel, nem lesz semmi bajod. Esetleg pont utána jön ki amit 2 nappal az eset előtt elkaptál a villamoson.

Vagy attól, hogy túrázol, felfelé széthúzod a cipzárat, lefelé már kezdesz picit fázni, mire kapcsolsz és visszahúzod, attól se leszel náthás, esetleg 1 nappal az eset előtt elkaptad a boltban.

2022. febr. 10. 22:28
 18/24 anonim ***** válasza:
50%

16

Ha nem lett volna steril kórokozót mutat ki! Azt hittem aztért válaszoltál,mert értesz hozzá..

2022. febr. 10. 22:34
 19/24 anonim ***** válasza:
50%

17.

Összevissza hablatyolsz:

"a hidegnek köze sincs hozzá, kivéve, ha esetleg brutálisan átfázol vagy megizzadsz valahol"

Saját magadnak mondasz ellent!

"Viszont sajnos amikor egy légtérben vagyok náthás emberrel, szinte tuti elkapom. "

Szerintem simán hipohonder vagy csak.

2022. febr. 10. 22:38
 20/24 anonim ***** válasza:

#15, 18

Valamit félreértettél a barátod történetével kapcsolatban! Olyan nincs, hogy valakinek megfázást okozó vírusát kitenyésztik! Vírusokat baromi nehéz és költséges kitenyészteni, nem hogy valamennyi potenciálisan náthás tüneteket okozó vírust megpróbáljanak kitenyészteni. Egy náthánál meg teljesen felesleges ilyenbe belemenni, mert úgyis pár nap pihenés és sok folyadékivás a terápia egy náthára.

Olyan lehet, hogy sokáig köhögött vagy valamije nagyon begyulladt és azért azt akarták kitenyészteni, hogy baktérium is van-e a dologban, mivel arra hatnak antibiotikumok.

2022. febr. 11. 07:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!