Lehet ez parkinson kór vagy sclerosis multiplex?
Figyelt kérdés
23 éves lány vagyok. 17 éves koromban a párom szólt mikor huzamosabb ideig mosolyogtam, hogy rangatozik az arcom, én ebből semmit nem érzékeltem. Utána annyira nem is foglalkoztam a témával, eszembe se jutott, hogy bármi komoly lehetne, de most elgondolkodtam rajta. Ugyanis ha mosolygok a szám jobb szélén finoman remegnek az izmok, ha elhuzom a szám jobbra akkor jobban remeg/rangatozik. Ha balra húzom csak enyhén. Ha megfeszítem az izmokat akkor semmi. A szemhejam is remeg, ha becsukom a szemem, én ezt se erzem, de ez enyhul ha par percig csukva tartom, meg tudom, hogy ilyen masoknal is van, ez nem ritka. A szaj körüli remeges aggaszt, foleg, hogy egy oldalt. Mondtak, hogy lehet vitaminhiany, vagy stressz, es valóban eleg sokat szorongok, de mindig ugyanúgy remeg/ráng, nincs olyan, hogy hol kevésbé, hol jobban, vagy, hogy ne remegne. Mindig ugyanolyan. Lehet ez a fent említett betegség, vagy mas súlyos, lassan lezajlo betegség tünete, vagy akkor mar jelentkezett volna a 6 ev alatt mas tünet is? Talán még annyi, hogy mostanában nevek nehezen jutnak eszembe és régebben ez nem így volt, viszont a jelenlegi munkahelyemen sokkal tobb emberrel is talalkozok mint korábban bárhol (100 felett) es sokszor jönnek mennek új arcok. Általában azok nevét felejtem el, akikkel nem vagyok olyan közeli kapcsolatban, nem látom őket minden nap vagy akit már régen láttam. De dátumokra, időpontokra, hogy mit hova raktam, mindenféle mas hétköznapi dologra emlékszem mindig.2022. jan. 31. 06:57
1/3 anonim válasza:
Nekem stressz okozta rángásnak tűnik, főleg, ha semmilyen más tünet nincs. A parkinson kiterjedtebb remegéssel jár inkább, nem ilyen jellegű apró izomrángással, a szklerózis meg sokkal összetettebb tüneteket kéne már produkáljon ennyinél (egyensúlyvesztés, látásromlás, gyengeség, stb).
Ha attól megnyugszol, menj el orvoshoz.
Az emlékezés amúgy nem igazán értem, hogy jön ide, egyik említett betegségnek sem alaptünete szerintem.
2/3 anonim válasza:
Parkinson kór igen ritkán jelentkezik ilyen korban,ráadásul inkább férfiakra jellemző. Az sm pedig jellemzően huszonéves kor elején jöhet elő, és nyugi, 6 év alatt már igen súlyos lenne kezeletlenül. Egy neurológiai vizsgálaz amúgy nem árthat ha nagyon idegesít,magánban kb.15 ezerért megvizsgál egy orvos és nem kell hónapokat várnod. Típusosan egyébként kézgyengeség (pl.elejtesz dolgokat), hirtelen látásromlás, "ügyetlenség" lehet tünet sm-nél,de nyilván nem mindenkinél vannak tankönyvi tünetek,ezek inkább az én tapasztalataim. Sm nővér voltam anno a János kórházban. Szerintem egyszerűbb bajod lehet,de nézesd meg magad,mert a szorongás nem fog elmúlni attól,hogy itt írunk pár választ.
3/3 anonim válasza:
Én pedig SM beteg vagyok 13. éve. 6 évig nem kezeltek, mégsem lett igen súlyos.Van, hogy csak a gócok szaporodnak tünetek nélkül. Szerintem a szakorvosi rendelőben kéne elmenni neurológiára, majd csináltatni egy kontrasztanyagos koponya, illetve gerinc MR-t. Ha netán kiderül, hogy SM, akkor Benignusnak tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!