Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Lejárt gyógyszerrel milyen...

Lejárt gyógyszerrel milyen változás történik, meddig lehet szedni még?

Figyelt kérdés
2022. jan. 25. 12:11
 1/4 anonim ***** válasza:
71%

Elvileg semeddig, hisz ezt jelenti a lejárat.

Gyakorlatilag? Van egy olyan antibiotikum-tartalmú szemcsepp (Floxal), amit felbontás után 6 hétig szabad felhasználni. Amikor szükségem volt rá kötőhártya-gyulladás miatt, akkor persze csak töredékét használtam el. Eltettem. Évekkel (!) később újból szükségem volt rá. Használtam önhatalmúlag. Nem lett bajom tőle, ill. a gyulladást ismét, ugyanolyan hatékonyan megszüntette.

Szóval: sok mindent lehet, de a felelősség a tiéd, ha balul üt ki valami.

2022. jan. 25. 12:17
 2/4 anonim ***** válasza:
70%
Általában a hatása csökken/múlik el. De bőven rá van hagyva az időre, szóval ilyen 1-2 hónapja lejárt gyógyszernek semmi baja nincs. Ha 20 éve lejárt gyógyszert vennél be, akkor valószínűleg nem lenne semmi hatása, de nem mérgeződnél meg vagy ilyesmi.
2022. jan. 25. 12:25
 3/4 anonim ***** válasza:
39%
Én algopirint szedtem,több mint 10 éve lejárt,még anyáé volt,ugyanúgy hatott a fejfájásra.
2022. jan. 25. 12:30
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A gyógyszereknek van egy stabilitásuk, mivel a levegő oxigénje, a hőmérséklet, stb. miatt lassan bomlanak a hatóanyag molekulái, és átalakulnak nem hatékony vagy éppen mérgező vegyületeké.

A stabilitásvizsgálatot nagyon komolyan veszik az ellenőrző hatóságok, és különböző hőmérsékleteken, az adott csomagolásban bizonyítania kell a gyártónak, hogy a bomlási anyagok koncentrációja az adott lejárati idő alatt nem haladja meg az előírt szintet.

Azért is érdemes erre figyelni, mert a csökkent hatékonyság miatt a bomlástermékek esetleg nem kívánt mellékhatásokat is okozhatnak, és ezért pedig a gyártó nem tehető felelőssé, mivel lejárt gyógyszerre semmilyen garancia nincsen.

2022. jan. 25. 12:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!