Meg lehet vakulni az alkoholtól ?
Nem. Házilag főzött pálinkánál, ha nem szakszerűen csinálják, akkor tényleg előfordul, hogy az metilalkoholt tartalmaz, ami kimondottan káros, például ahogy írtad megvakulhatsz tőle.
De ha karácsonykor ittad, és azóta semmi bajod, akkor már nem is lesz.
Eredetileg egy kb. százéves népriogató mese része lehetett, hogy ha szeszfőzéskor rosszul választod el az előpárlatot, akkor metilalkoholos lesz a szesz, és a metilalkoholtól ugye meg lehet vakulni.
Ez alapvetően tudománytalan hazugság, de persze van egy kevés valóságalapja:
– ha gyümölcsöt kontárul cefrézel, akkor a párlatának lehet *aránylag* magas metanoltartalma (kb. 2×-ese a bolti pálinkákban megengedettnek), ami hosszú távon, főleg folytonos vedelés mellett árthat meg, de ilyentől nem vakulnak meg emberek.
– mindig is szokás volt "házi" szeszként árulni a lopott ipariszeszt, amiben gyakran metanol is volt, és ebből a köztudatban (és sajnos bizonyos szakmákban is) az csapódott le, hogy a "házi" szesz veszélyes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!