Pár hete néha duzzad a nyelvem. Mi lehet az oka?
Más tünetem nincs. A nyelvem megduzzad, a fogak nyoma látszik rajta. Színe normális.
Egy-két óra alatt elmúlik.
A háziorvos szerint figyeljem a vérnyomásom, az étkezést.
De ha ételallergia lenne, akkor nem lenne más tünet is? (fulladás, viszketés, hasmenés, mit tudom én)
Mire figyeljek?
Nem iszom, nem dohányzom. Nagyjából egészségesen élek.
Ma tejfölös túró (magában) reggeli után jött ki egy-két órával. Ha tejes allergia lenne, más tünet is jelentkezne, nem?
Kellemetlen a gondolat, hogy ez a duzzanat esetleg elindulhat lefelé is.
Ha ez rendeződik utána pár óra alatt és nem rosszabbodik, hanem folyamatosan javul, akkor az valamilyen ételre lehet allergia. Nem minden esetben okoz nagyobb panaszt.
Érdemes figyelembe venni a nyelvgyulladás lehetőségét is, a tüneteket okozhatja égési vagy mechanikus sérülés, irritáció (alkohol, nikotin, erős fűszerek), vashiányos vérszegénység, B-vitamin hiány, cukorbetegség, reflux, autoimmun betegség vagy szifilisz. Figyelgetni kell, hogy ez milyen gyakran fordul elő.
Keresztallergia is lehet.
Írj fel mindent amit egy nap eszel (zöldségeket, gyümölcsöket is).
Én a parlagfűre vagyok elég csúnyán allergiás, vannak olyan zöldségek és gyümölcsök, aminek a nyers fogyasztása keresztallergiát vált ki szezonon kívül is.
Amig ezt nem tudtam, elég gyakran duzzadtak meg az ajkaim, és a szemhéjam is, és volt hogy bucira dagadt fejjel a sürgősségin kötöttem ki (jópár éve decemberben, tehát pollen szezonon kívül).
Allergológiai vizsgálat mindenképp javasolt, addig próbáld ki a Cetirizint.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!