Valakinek vagy ismerősének VOLT SROKE? amiben a látása károsult csak korvonalakat lát ja van remény, hogy visszanyeri a látását, A Bátyámrol van szó, jelenleg rehabilitáción van Németországban. Köszönöm írjátok, nagyon szomorú eset.
Stroke sajnos nem játék, és sokan azt hiszik hogy egy múló állapot. Az esetek kevesebb mint 1% végződik úgy hogy kvázi maradványtünetek sincsenek 30% ott helyben 1-2 napon belül meghal. Még egy 20% néhány héten belül. Nagy többség maradványtünetekkel küzd élete végéig. Kisebb nagyobb mértékben.
Annyi féle fajta van hogy eszméletlen.
Nem tudtam pontosan mi ez, ameddig az egyik közeli hozzátartozóm bele nem esett.
Németországban jelentősen jobb az ellátás és van rendes rehabilitáció.
Magyarországon ezt felejtsd el. Szerencsén múlik hova és kinek a keze alá kerülsz. Olyan lesz az ellátás is rehabon is.
Nagyon változó az hogy kivel mi történt. Az hogy időben kórházba jutott -e... stb. Első tünetek eleinte súlyosbodni fognak.
Aztán ahogy elkezdi kipihenni magát jönnek vissza a funkciók.
Mennyire tűnik el valami és mennyire jön vissza az megjósolhatatlan.
Látásról még nem hallottam, de az is lehet érintett.
Annyi a lényeg hogy küzdelmes lesz, de sok mindent el lehet érni.
Agyban az a jó hogy bármelyik terület képes bármelyik feladatot átvenni.
Ez nagyon kevés információ arra hogy bárki bármit mondjon.
Illetve ha részletesen kifejted akkor sem fogunk tudni kimenetelt mondani. Nincs két egyforma eset és csak tapogatóznak mai napig az egészet illetően.
Ha rehabon van akkor már eltelhetett egy kis idő. 2 héten belül nem igen küldenek senkit rehabra. Ki kell pihennie az agynak ezt a stresszt.
Hát kitartás, nem szabad feladni...
FB -n van egy Magyar Stroke -os csoport.
Az első fél év alatt lehet a leggyorsabban legtöbbet fejlődni.
Nyilván a kor is számít, de olyan nincs hogy nem lehet elérni valamit. Küzdelmes. Ha egyedül él az nem jó. 76 évesen lehet némi segítség is kell majd neki. Bár Németországban van rendes szociális háló szóval emiatt annyira nem aggódnék.
Ha "csak" a látása ment el, sokaknak elmegy a beszéd és egyik felükre lebénulnak aztán onnan küzdik fel magukat az önellátásra, esetleg jóval tovább ha sikerül. Szóval én még nem írnám le a dolgot, de tény és való hogy a kor is számít. Illetve hogy mennyire súlyos a helyzet.
Németország máshogy működik, és nem tudom hogyan van az ottani ellátás.
Erdélyből meg jó hosszú az út is...
Kitartás és jobbulást kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!