Mit lehet tenni lábgomba ellen, ami TÉNYLEG beválik?
Amputálás? :D
JÓ jó, csak vicceltem, nem kell rögtön megenni..
Sziasztok!
Nekem az orvosi kencék, hintőporok nem váltak be. Leírom a módszert, amivel TÉNYLEG sikerült elmulasztanom a lábgombát, hátha hasznára lesz valakinek.
Az alap a szárítás és a fertőtlenítés. A gomba a nedves környezetet kedveli, ezt kell megszüntetni. És a visszafertőződés lehetőségét, mivel nagyon makacs kis dög, oda kell figyelni rá.
A szárítás alapja a szódabikarbóna. Nagyon jó anyag, egyben elöli az élősködőket is. (Emiatt a hatása miatt dezodorként is kiválóan használható. Magát az izzadást nem szünteti meg - nem is kell, mivel az a szervezet salaktalanításának egyik formája - viszont azokat a bacikat kordában tartja, amelyek a testszagért felelősek. Hintőpor-szerűen kell alkalmazni.) A szárazon tartást segíti: hajszárítózás, ha lehet nyitott cipő viselése, a lehető legkevesebb vízben töltött idő (pl. fürdőkád helyett zuhany), ha muszáj zárt cipőt viselni, a láb szódabikarbónával való alapos bedörzsölése, a cipő beszórása szódabikarbónával.
Fertőtlenítés nélkül az egész procedúra haszontalan. Fontos megtalálni minden fertőzés-hordozót. Elsősorban a cipőket. Nincs annál bosszantóbb, mint amikor nyáron az ember elmulasztja a lábgombát, aztán a téli cipőitől visszakapja. Nekem a Sanytol cipőfertőtlenítő vált be, bár meg kell mondanom, borzasztóan büdös. Én az erkélyen szellőztettem a befújt cipőket napokig, a lakásban elviselhetetlen lett volna ez a szag. Fertőtleníteni kell minden textilneműt, amivel a fertőzött láb kapcsolatba került. Törülköző, zokni, ágynemű, szőnyeg... Én mosás után még átvasaltam mindent gőzállomással, mivel igen forró a gőze, alkalmas fertőtlenítésre. A szőnyeget is átgőzöltem, valószínűleg arra is használható valamilyen Sanytol termék. Fontos, hogy nem elég egyszer, folyamatosan kell fertőtleníteni, amíg a probléma fennáll. Elég nagy meló.
Néhány apróság: a teljes talp-tenyér felületen meg tud telepedni a gomba, ezért ajánlatos gumikesztyűt viselni minden alkalommal, amikor a saját lábához ér az ember: lábmosás, hintőporozás, pedikűr. A bőrgomba a köröm alatti területre is rá tud terjedni, ezért javasolt a körmöket nullára vágni, és azt a bőrfelületet is bőszen szódabikarbónázni. (Egyébként szódabikarbónát nagy kiszerelésben is lehet kapni bioboltokban, úgy sokkal olcsóbb. Meg az egy szem megmaradt Azúr üzletben.)
A lábgombát gyakran kíséri körömgomba. Arra nekem bevált a Loceryl, de jó mielőbb felismerni és kezelni.
A kiváltó helyzetet amennyire lehet, el kell kerülni. Ha ez nem lehetséges, akkor jöhet a megelőzés, a folyamatos szódabikarbónás kezelés.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!