Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mi okozhat vizelési zavart,...

Mi okozhat vizelési zavart, ha elvileg semmi baja a vesémnek? És mit lehet ellene tenni?

Figyelt kérdés

Olyan betegségem van, és olyan kezelést kapok, ami érintheti a vesét is.

Kb két hete elkezdtem vizesedni, ami bedurvult, a vérnyomásomat is felvitte az egekbe. Akkor a sürgősségin intravénásan kihajtották. Utána természetesen jeleztem a kezelőorvosomnak, kaptam vízhajtót, rendszeresen mérem a vérnyomásomat, most állítjuk be a gyógyszert, illetve napi testsúlymérés. A sürgősségi is vettek vért, plusz azóta is volt négy labor, a vesefunkciók, kreatinin, karbimid, kalcium jó.

Tehát a vesék elvileg rendben. Viszont azt tapasztalom, napközben sokkal kevesebb a vizelet, mint ami kellene, éjszaka viszont mindig felébredek, ki kell menni, és akkor nagyon ömlik.

De csak egyetlen egyszer (a neten csak a gyakoriról találtam cikkeket), jellemzően elalvás után 3,5-4 órával. Akkor mintha az egész napi kijönne, és utána reggelig alszom.

Ezt mi okozhatja? Olvastam olyat, hogy keringési probléma. Az ugye valószínűleg van, amit a felgyülemlett víz okoz. Az viszont gyógyszer mellékhatás, szóval nem nagyon lehet ellene tenni.

Lehetséges, hogy a vesémnek esetleg van olyan baja, ami nem jelenik meg a laboreredményeken?

Vagy tényleg csak keringési probléma lenne, és ha sikerül beállítani a gyógyszert, vagy legalábbis kordában tartani vele a vérnyomást, akkor utána ez is rendeződni fog?

Tudom, ez legyen a legkisebb bajom, de nagyon zavaró, hogy kivétel nélkül minden éjszaka full sprint van a wc-re.

2021. máj. 29. 18:19
 1/6 anonim ***** válasza:

Ezt mi innen nem tudjuk megmondani, de én azt javaslom, még várj a vérnyomáscsökkentő beállításáig.

Nem tudom milyent kaptál, de elég sokban van vízhajtó is, és az sem mindegy hogy reggel vagy este kell szedned, szóval sok összetevős, de valószínűleg rendeződni fog, ha sikerül beállítani a gyógyszerezést.

2021. máj. 29. 19:11
 2/6 A kérdező kommentje:

Vidonorm 4/5-ös. De tartok tőle, hogy nem lesz könnyű beállítani.

Úgy kezdtük, hogy reggel mérjem, ha 140 fölé megy, akkor vegyek be egy felet, 180 fölött egészet. Az egyik nap csak 132 volt, akkor nem vettem be, délután már 153 volt. Ezért tegnap azt mondta a doki, hogy akkor reggel fél, akkor is, ha ennyi.

Viszont ma reggel nem mertem bevenni, mivel 101/60 volt. Reggeli után, kis aktívkodással is csak 120, estére is csak 131.

Annyi, hogy jöttek elő neurológiai tünetek, amire azt gondoltam, szintén gyógyszer mellékhatás, de a doki azt mondta, ez nem az. Javasolta, szedjek magnéziumot. Olvastam, hogy neurológiai problémáknál a B vitamin hiány is játszhat, meg a B6 segíti a magnézium felszívódását, illetve a vízhajtók a magnézium mellett ürítik a B12-t is, szóval elkezdtem szedni magnézium+B vitamin komplexet. Tegnap egyet, még ma hajnalban vettem be egyet. Már az is felmerült bennem, hogy ma ezért alakult így a vérnyomásom.

Egyébként világéletemben alacsony volt, lánykoromban 80/60, 90/60, most közel ötvenesen is 120 körül. Két hete 200/120 volt, azóta 140-150 körül.

A kezelőorvos és a háziorvos is nyomon követ, természetesen itt nem diagnózist vártam, és nem is kezelési módszereket.

Ahogy írtam, a vizelési zavar az, ami konkrétan zavar. Csak erre keresnék megoldást.

Vagy ha valaki volt hasonló cipőben, hogy nála mi okozta. Kell-e esetleg félnem attól, hogy a laborértékek ellenére mégis csak vesegond?

Vagy csak legyek türelmes, és ha a vérnyomásom beáll, akkor ez is jó lesz?

Csütörtökön vízhajtóztam. Tegnap és ma szteroidos napom volt, most a vérnyomásom gyógyszer nélkül jó. Következő szteroid csak kilenc nap múlva lesz, addigra tuti jön fel víz, legalábbis a doki szerint annak a mellékhatása. Tehát ha nem a magnéziumtól lett most jó, akkor megint emelkedni fog.

Bocs, hogy regény lett.

Én csak normálisan szeretnék végre átaludni egy éjszakát, és nem hajnalban versenyt futni a wc-re. :D

2021. máj. 29. 20:05
 3/6 anonim ***** válasza:

Mennyi folyadékot viszel be egy nap?

Mennyit délelött? Délután? Este?

24 órás vizeletmérés volt?

2021. máj. 29. 20:25
 4/6 anonim ***** válasza:

Értem a problémádat, és nem irigyellek érte, de csak magamat tudom ismételni.

Mi innen, nem tudjuk megmondani.

Kitartást, és jobbulást.

2021. máj. 29. 20:29
 5/6 A kérdező kommentje:
Nem volt vizeletmérés. Változó a folyadékbevitel, de általában 3,5-4 liter között, de van, hogy csak három liter. Teljesen egyenletes elosztásban. Már applikációt állítottam be rá. Már az utolsó pohár esti vizemet is elhagytam emiatt. Elalvás előtt egy-másfél órával iszok utoljára.
2021. máj. 29. 21:30
 6/6 Senior Séf ***** válasza:
Korrekt választ nem tudok adni, de kíváncsian várom, hátha valaki megmondja a tutit, mert noha vizesedés nincs, én is hasonló vizelési gondokkal küzdök.
2021. máj. 30. 17:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!