Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Nyálkás széklet kevés folyadék...

Nyálkás széklet kevés folyadékbevitel miatt?

Figyelt kérdés

Kb. 2 éve ritkán székeléskor nyálkás lesz a széklet. Azt olvastam, hogy a kevés folyadékbevitel jele is lehet. Itt a kevés folyadékbevitel napi hány litert jelent? Nem fáj a hasam, semmi. Ritkábban az utolsó papír rózsaszínes. Van okom aggódni? Tényleg lehet a kevés folyadékbevitel miatt? 2 év alatt semmi problémám nem volt. (Naponta kb 1 litert iszok)

17/F

2021. máj. 20. 00:40
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:

Mennyire nyálkás a székleted? Mert alapvetően teljesen normális, ha a felülete nyákos, ez segít a széklet könnyebb távozásában, az anyag neve egyébként mucin. (Olyan, mint amikor nagyon besűrűsödik a nyálad, azt ún, mucinózus nyálnak nevezik)

Az aranyér pedig “belső”, csak kitüremkedik, ha ki van tágulva.

(Szaknyelv szerint a vena portae és a vena cava inferior között a rectum körül ún. portocavalis anasztomózisok alakulnak ki. Ezek kis vénás összeköttetések, amik a végbél körüli nyomásfokozódás miatt (is) kitágulhatnak)

Tehát, ha visszahúzódott, nem türemkedett ki, és nem fáj nagyon ülésnél, vagy csak alaphelyzetben, akkor nincs aranyered, csak jobban erőlködtél a kelleténél. Amit megmagyaráz az, hogy naponta igen kevés folyadékot fogyasztasz. Igyál 2-3 liter folyadékot, és mellette fogyassz rostban gazdag ételeket - gyümölcs, zöldség, zabpehely pl. De vigyázz, ha nem iszol eleget a fokozott rostbeviteltől még jobban szorulásod lesz!

2021. máj. 25. 00:24
 12/14 anonim ***** válasza:
Annyit még azért hozzátennék, hogy ne engedd magad halálra ijeszteni! Aki nem nagyon konyít a dolgokhoz, rögtön félelmetes betegségekkel áll elő. Mivel nálad a papír veres, az is csak ritkán, ezért nem tűnik komolynak a probléma. Ha viszont sűrűbben tapasztalod, azért akkor keress majd fel egy orvost. Mivel a szekleted nem veres, legalábbis nem írtad, ezert nem gondolom , hogy az erolkodesen, es a fokozott nyomáson kívűl valami súlyosabb okozna, hogy néha veres a papír. Ha élénk piros vert tapasztalsz, vagy esetleg nagyon sötét a szekleted (ha vasat szedsz, akkor normális), akkor keress fel egy orvost, megint csak. Nem mindegy, hogy élénk piros, vagy nagyon fekete, mert az az emésztőrendszer eltérő magasságaiban levő verzesrol árulkodhat. Mivel 17 vagy, ezért nem gondolnám, hogy barmi komoly gond lenne. Ne engedd magad indokolatlanul megijeszteni, viszont mindenképp figyeld magad. Ha valami olyasmit tapasztalsz, ami izgatja a fantaziadat, szólj a szüleidnek, es keress fel egy orvost. Abból baj soha sem lesz
2021. máj. 25. 00:33
 13/14 A kérdező kommentje:
Ittam napi 3 liter fölött és elmúlt, vagy megszűnt, nem tudom, melyik a helyes kifejezés. Egy kevés van, de ha a #11-es válaszoló válaszában lévő mucin jelenség igaz, akkor az az. :)
2021. máj. 30. 14:02
 14/14 anonim ***** válasza:
Én írtam azt is, és ha nem igaz, akkor engem egyetemen átvertek.. :D de termeszetesen ugy van, ahogy irtam
2021. máj. 30. 16:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!