Egyensúlyideg gyulladás kb. mennyi idő alatt múlhat el és milyen kezelésre lehet számítani? [30/f]
Nálam már egy jó hete jelentkezett a dolog (pont október 30-án). Hirtelen, váratlanul rohamszerűen jöttek elő a tünetek. Először is nagyon erős szédülés, hirtelen pulzus emelkedés, verejtékezés, erős rosszullét és az egyensúlyérzet teljes hiánya. Ezek voltak a kezdődő tünetek. Először arra gondoltam hogy a vérnyomásommal van gond (eredetileg is magas) és azt feltételeztem hogy a kávé volt az oka, amit egy órával előtte ittam.
Azonban a tünetek nem enyhültek. Annyira erősen szédültem, hogy alig bírtam hazavánszorogni. Az erős szédülés miatt a kínzó hányinger megakadályozta hogy akár egy pohár vizet is megigyak. Nagyon durva volt. 1-2 nap után a tünetek enyhültek és képes voltam enni is, de eleinte csak az ágyban fekve, a bal oldalamra fordulva, a fejemet a párnán nyugtatva (ugyanis csak ekkor nem szédültem), ellenben ha jobboldalra fordultam, egyből előjött az erős szédülés a hányingerrel együtt (ez azt jelenti hogy a jobboldali egyensúlyideg "romlott el").
Azóta a tünetek enyhültek valamelyest, már tudok enni rendesen, de még mindig úgy érzem magamat, mint akit alaposan (balról-jobbra) bepörgettek, aztán hirtelen megállítottak. Tehát folyamatosan szédülök, néha a kép is elmosódik (főleg ha megpróbálok jobbra nézni), hirtelen mozdulatra megfájdul a szemizmom, gyakori a kettőslátás (főleg reggel), nem bírok rendesen menni, vezeteni meg dolgozni pedig végképp képtelen vagyok. (Kb. ahhoz tudom hasonlítani az érzést, amikor valaki annyit ivott, hogy már nem bír rendesen, egyenesen menni és még szédül is.)
Igaz, már kaptam azóta gyógyszert (Betahistin-ratiopharm 24 mg) és beutalót a neurológiára (amire sajnos csak nov. 18-ára kaptam időpontot) de tényleg jó lenne tudni, hogy mégis mire számíthatok?
Sajnos (vagy inkább szerencsémre) segíteni nem tudok, de elég durván hangzik. Mielőbbi jobbulást!
(Pár hete nekem is voltak furcsa szédüléseim, de nekem csak pár másodpercig, ébredés után, fekvő helyzetben. Nem tudom, mi volt, de már nincs. Ne is legyen.)
# 2
"Kedves kérdező. Aztán mi történt veled? Meddig tartott? Én másfél hete szédülök folyamatosan.. kérlek ha látod a válaszom írj."
Ha jól emlékszem, nagyjából egy évig maradtak meg a tünetek. Azaz az erős szédülés és a teljes egyensúlyvesztés bizonyos helyzetekben.
Voltam neurológiai és CT vizsgálaton is, de sajnos semmilyen értékelhető eredményt nem kaptam és azt sem tudták kideríteni, hogy mi okozhatta a dolgot.
Olvastam, hogy az egyensúlyideg gyulladásról - amit pl. influenza vírus is okozhat szövődményként (én a betegségemet megelőzően influenzás voltam), valamint a "fülkristály elmozdulásról". Ami azt jelenti hogy a belső fülben lévő egyensúlyszerv csigaszerű alagútjaiban lévő folyadékban kalcium tartalmú kristályok képződnek, amik elmozdulása nagyban befolyásolja az egyensúlyszerv működését.
itt van egy részletes ismertető: [link]
Sajnos ennek a betegségnek kialakulása a jelenlegi orvosok számára is ismeretlen, ezért jelenleg nincs rá gyógymód. Emlékszem, nekem nagyjából másfél évig tartott, amíg teljesen rendbe jöttem. De addig se vezetni, se rendesen dolgozni nem tudtam.
Az volt a szerencsém, hogy volt valamennyi félretett magánvagyonom, amiből valamennyire fenntudtam tartani magam, plusz a rokonok is segítettek.
De a betegség megszűnte után maradtak "szövődmények". Pl. az egyik, hogy beteges tériszonyom lett. Mivel emeletes házban élek és gyakran közlekedek lépcsőn, ezért előfordul hogy hirtelen elveszítem az egyensúlyom, ezért ilyenkor meg kell kapaszkodnom a lépcsőkorlátban. Továbbá nem merek felmászni a szobai létrára gyakran, mert időnként szörnyű remegés fog el (ezért egy égő kicserélése is igazi kihívás). Félek az erkély közelében lenni és lenézni a mélybe. Néha kénytelen vagyok rá, de ha sokáig csinálom, erős remegés és rosszullét fog el. Autópályán is emiatt nem merek vezetni. Hiszen ha folyamatosan nagy sebességgel haladok, főleg kanyarodó, emelkedő vagy lejtős autópályán, akkor olyan szinten elkezdek szédülni és verejtékezni, hogy ilyenkor félre kell állnom ha tudok (végszükség esetén a leállósávba), ezért sem vezetek autópályán. A normál vezetésnél ilyen problémák nincsenek, alapszinten jók a reflexeim és gyorsan tudok reagálni bármilyen helyzetre.
Kedves kérdező.
Nagyon köszönöm a válaszodat. Én ma vtam fül orr gégészeten ill neurologian. Nem találtak semmit. Mra ra irtak ki 1 honap mulva van indopontom. Kisgyerekem van dolgoznom kellene hogy tudjam fizetni az alberletet mivel egyedul vagyok. Nagyon szédülök. Nekem ks 2 hete torokgyulladasom volt.. kristály elmozdulásra már pár napja tornázom. Azthittem ma találnak valamit. Tökre be vok tojva..
# 4
Én nem tudok mást kívánni neked,mint sok erőt és kitartást. Eléggé puruttya betegség ez, amin nem könnyű túllendülni. De ha kellő akaraterő és kitartás van benned, akkor sikerülni fog. (Nekem is így sikerült végül.)
Gondolj arra hogy szülő vagy és ott van a gyermeked, akiről gondoskodnod kell. A betegség csak rézben fizikális, de ugyanakkor pszichológiai jellegű.
Nekem sikerült leküzdenem. Neked is sikerülni fog, ha erős akaraterővel bírsz. Gondolj a gyerekedre és arra, hogy szülőként felelős vagy érte és muszáj kitartanod, hogy föltudd őt nevelni.
Legrosszabb esetben ott van az állami nevelőintézet.
De gondolom ezt te sem akarod. Akkor pedig erőt kell venned magadon és dolgozni keményen. Erős akarattal és kitartással bármi el lehet érni.
Csak egy tipp; olvass utána Loren Schauers történetének.
Nem szívesen osztom meg ennek a youtube csatornának a videóját, mert rengeteg fals információt tartalmaz (azaz a netről összekukázott infókat, clickbait-tel megspékelve), emiatt én szívből ki nem állhatom a csatornát, de van egy videója ami figyelmet érdemel: https://www.youtube.com/watch?v=VvR2VIqWZNs
Ez a fent említett személy, a szerencsétlen sorsú Loren Schauers tragédiáját mutatja be. De ugyanakkor azt is, hogy az emberi akaraterő és a szeretet ereje mire nem képes.
https://www.youtube.com/watch?v=_jE7yM_iRaI
Egy ember, aki csupán egy emberi csonkként létezik, mégis képes arra hogy életben maradjon, elsősorban a saját akaratának, másodsorban a barátnője szeretetének köszönhetően.
Gondolj erre, utána a saját gyerekedre, szívd föl magad és harcolj. Mivel nincs gyógymód erre a betegségre, ezért csak magadra számíthatsz. De a "szövődmények" csak pszichés szinten maradnak meg. Nem marad semmilyen fizikális nyoma a betegségnek. Viszont ha alárendeled magad a magasabb szintű küldetéstudatnak (hogy ott van a gyerek, akit fel kell nevelni), akkor az akaraterőd képes lesz legyőzni ezt az "egyensúly problémát" is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!