A Mononukleiózis(csókbetegség) egy súlyos betegségnek számító kór? Történt-e már valaha haláleset? Mennyire gyakoriak a szövődmények?
Nekem 16 évesen volt. Másfél hónapig otthon voltam, 55 kilóról 39re fogytam. Eleinte mandulagyulladást mondott az orvos, kaptam antibiotikumot. De nem mult el, és 39-40 fokos lázam volt az első 2 héten. A manduláim pingponglabda méretűek lettek, elzárták az garatban az orrjáratok végét, csak a számon kaptam levegőt, ami folyamatosan száraz volt, kirepedezett.
Nyelni alig tudtam, enni pedig semmi szilárdat.
A vérvétel kimutatta az EBV-t, májenzim értékek a felső határ sokszorosa volt. Máj- és lépmegnagyobbodás, szigorú ágynyugalom volt. És tüneti kezelés, fájdalomcsillapító szirup, lázcsillapítók, tea... ja persze a májam miatt diétázni kellett, kb sós főtt krumplin éltem.
Aztán jobban lettem, de sportolni még fél évig tilos volt.
Pár év mulva az akkori párom is elkapta, ő 2-3 hétig kórházban is volt, a fertőző osztályon, infúziót kapott, az egyik oldalon a nyakán a nyirokcsomó akkora lett, mint a fél öklöm. Neki hosszabb volt a felépülés, hónapok múlva is kontrollra járt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!