Covid vagy megfázás, honnan tudhatjuk? Betegség esetén honnan tudhatjuk, hogy menjünk orvoshoz vagy ne?
Sehonnan. Ha megfázásos tüneted van, akkor is COVID-19 fertőzés gyanús leszel az NKK kötelezően alkalmazandó protokollja szerint.
Röviden:
COVID-19 fertőzés gyanús: teljesül a klinikai kritérium* vagy orvos fertőzés fennállását gyanítja
COVID-19 fertőzés valószínűsített eset: minden olyan gyanús eset akinél fennáll az epidemiológiai kapcsolat**
*Klinikai kritériumok
Minden olyan személy, akinél jelentkezik az alábbi tünetek legalább egyike:
-köhögés
-láz
-nehézlégzés
-hirtelen kezdetű szaglásvesztés. ízérzés hiánya vagy ízérzés zavara
(További kevésbé specifikus tünetek közé tartozhat a fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés)
**Epidemiológiai kritériumok
Az alábbi kettő epidemiológiai kapcsolat közül legalább egy fennáll:
1. A tünetek kezdetét megelőző 14 napban szoros kapcsolatban volt COVID-19
fertőzött személlyel.
2. A tünetek kezdetét megelőző 14 napban olyan bentlakásos szociális/egészségügyi
intézmény lakója vagy dolgozója volt, ahol az új koronavírus szempontjából
veszélyeztetett személyeket gondoznak és az intézményben igazolt COVID-19
járvány zajlik.
Hát ebből azt hiszem azt mondhatom, hogy konkrétan egyik sincs, de picit több is előfordul.
Karcos torokfájás, beszédre köhögés, anélkül ritkán. Hullámokban, időnként előjön izomfájdalom, fejfájás, fázás, melegségérzet, hányinger. Ezek voltak már. Ilyen jövő-menő tünetek, nagyon gyenge kiadásban. A hőm meg tegnap 37 alatt, délelőtt 37, most meg 37,1. Szerintem el is hajtana a háziorvos ha ezzel felhívnám. Meg ilyen maró szájíz. Mintha borsot ettem volna, vagy nem tudom. Vagy nem is szájíz, hanem maró érzés a szájban. ?
Nem hajt el, hanem kötelezően 10 nap járványügyi megfigyelés alá helyez, amiből kijöhetsz előbb két negatív teszttel (saját költségedre).
A járványügyi megfigyelés azt jelenti, hogy addig nem hagyhatod el otthonod, de ezt hatóság nem ellenőrzi.
Igen. Az ajánlás szerint ne is menjél orvoshoz, hanem csak telefonálj!
(Aztán persze aki tudja, hogy így teljesen lehetetlen lenne elvégezni napi teendőit, az úgysem fog telefonálni...)
Én a lányomat vittem dokihoz ilyen panaszokkal.
Persze előtte telefonon egyeztettünk.
Megvizsgálta a lányom, kapott antibiotikumot, meg köptetőt.
Szó sem volt karanténról meg megfigyelésről....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!