Az tényleg igaz, hogy úgy is el lehet kapni a COVID-ot, hogy bemegyek egy szobába, ahol fél órával előttem járt egy beteg?
Elvileg lehet, de kicsi az esélye. Szóval az "el lehet kapni" nem azt jelenti, hogy 100%, hogy ilyen esetben elkapod. De ha volt maszk azon a betegen, akkor már nem fogod elkapni, ha ki volt szellőztetve a szoba akkor sem stb.
Az nagyon változó, hogy a betegek mennyire szórják a vírust, a többség senkit nem fertőz meg, és van néhány, aki meg nagyon szórja és sokakat.
Az elején mindenki nagyon be volt tojva, de azért annyira durván nem fertőz ez a cucc az esetek nagy többségében. Sokórás buszúton mondjuk ha van egy fertőzött, akkor beteg lesz a szomszédja meg az előtte ülő. De nem az egész busz (egy átlagos fertőzött esetén). Szóval így képzeld el. Ha maszkot hordanak, akkor meg jó eséllyel mind megússzák.
Nincs 100%-os védelem, de azért elég hatékony védelem van, csak használni kell.
"Szóval az "el lehet kapni" nem azt jelenti, hogy 100%, hogy ilyen esetben elkapod. "
Pár hónapja kérdeztem orvosokat a vírus fertőzőképességéről. Azt mondták, hogy elvileg egyetlen vírus részecske már elegendő a fertőzéshez.
Értetlenkedtem, hogy az nem lehet, akkor már az egész Földön átment volna.
Az volt a válasz, hogy hát persze, ez úgy tűnik ritka. De ők hivatalosan nem mondhatnak mást, mert elvileg lehetséges.
Pár napja olvastam egy cikket, hogy úgy tűnik, a maszkhordás lényegében oltás gyanánt is megteszi. Röviden a lényege az elméletnek az, hogy ha hordasz maszkot, de találkozol fertőzöttekkel, akkor nagyon kis mennyiségben bejut a vírus a szervezetedbe. Ha normális az immunrendszered, akkor ennyitől nem leszel beteg, de kialakul az immunválasz - pont, mint amikor beoltanak. Így ha később egy nagyobb adag vírussal találkozol, akkor már nem betegszel meg, vagy ha mégis, enyhébb lesz a betegség.
Mindezt két óceánjáró tapasztalataira alapozták. Az egyiken osztottak sebészmaszkokat, a másikon nem, és az előbbin sokkal nagyobb arányú volt az enyhe lefolyású betegek aránya.
Szóval lehet, hogy elvileg meg lehet betegedni 1 db vírustól is, gyakorlatilag erre kicsi az esély.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!