Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » 6 napja érintkeztem egy...

6 napja érintkeztem egy személlyel, akinél kimutatták a vírust. Mit várhatok?

Figyelt kérdés
Kollégám, találkoznunk kellett. Maszkban voltam, ő mondjuk nem. Mostam kezet, de így utólag aggódom. Kb. 1 oranyit voltunk egy légtérben. Nem voltak tünetei. Eddig nekem sincs. Mennyi az esélye hogy megfertőzött?
2020. ápr. 16. 19:29
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Ezt lehetetlen megmondani.

Statisztikák szerint kb 8-10% a közelálló kontaktoknál... de ez ezer ténytől függ.

Ha beszélgettél vele és magas garati vírusszáma volt tünetmentesen, akkor könnyen átköpködhette rád beszéddel, aerosolokkal.

Na meg milyen maszk volt rajtad? Védőszemüveged volt?

2020. ápr. 16. 19:35
 2/8 anonim ***** válasza:
47%

Illetve milyen tesztet csináltatott?

Pl RT-PCR garatmintást? Mert akkor gyanús.

Ha IgG IgM-et:

IgM pozitívnál még zajlott a fertőzés,

IgG+-nál viszont már valszeg nem fertőzött mert kialakult a hosszabb immunitás.

2020. ápr. 16. 19:38
 3/8 A kérdező kommentje:

PCR-es teszt lett pozitív.

Szemüvegem nem volt. Jelentenem kell ezt a háziorvosomnak? Vagy elég ha karanténba vonulok?

2020. ápr. 16. 19:42
 4/8 anonim ***** válasza:
78%

A maszk főleg arra jó, hogy a fertőzött ne fertőzzön, nem arra, hogy minket védjen sajnos... Nem mondom, hogy nem segít de ebben a szituban jobb lett volna, ha rajta van és nem rajtad.

Ha meg tudod csinálni, akkor próbálj elmenni leteszteltetni magad, hiszen te se akarsz tovább fertőzni. Sok sikert!

2020. ápr. 16. 19:47
 5/8 anonim ***** válasza:
29%

Remeljuk, hogy nem jonnek ki rajtad a betegseg tunetei. Viszont ket hetig jo lenne, ha mindenki erdekeben virushordozonak tekintened magad. Ne erintkezz senkivel, ne menj utcara addig. Vagy csaladtagokkal tavolsag, maszk otthon.

Mert nagy eselye annak van, hogy elkaptad, es tunetmentesen tovabb tudod adni. Ugye ha rendesen tesztelnenek, mas lenne...

2020. ápr. 16. 19:53
 6/8 anonim ***** válasza:
0%

Attól függ milyen maszk. Egy FFP2 amit a kórházakban használnak, az megvédett volna a beszéd nyálcseppektől és aerosoloktól is ami szétterjedt a levegőben beszédkor.

Sima sebészmaszk csak max a nagyobb nyálcseppektől és 2-10 mikronos aerosoloktól véd... és ennek is csak valamennyi %-a, mert oldalt szivárog.

2020. ápr. 16. 19:54
 7/8 anonim ***** válasza:
27%

De hiába a maszk ha nem volt rajta szemüveg akkor ugyan úgy megfertőződhetett.

még kb. egy-két hétig házi karantén aztán ha tüneted van hívd a háziorvost.

Ha tünetmentes sokkal valószínűtlenebb, hogy megfertőzött volna mivel nincs köhögés/tüsszögés úgy meg sokkal könnyebb mint beszéddel, de jobb az óvatosság.

2020. ápr. 16. 20:04
 8/8 A kérdező kommentje:
Letelt a két hét, hála az égnek semmi tünet nem jelentkezett, valószínűleg sikerült elkerülni a fertőzést.
2020. ápr. 24. 19:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!