Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » PROSZTATA -- VÉSZHELYZET --...

PROSZTATA -- VÉSZHELYZET -- vizelet ELAKADÁS esetén mit tehetek?

Figyelt kérdés
Lehetséges hogy nem jutok orvosi ellátáshoz. Hogyan pótolhatok egy katétert? Barkácsboltban vásárolt szilikon csővel...

#vészhelyzet #prosztata megnagyobbodás #vészhelyzet orvosi műhiba #házilagos kezelés
2020. ápr. 12. 09:11
1 2 3
 11/24 A kérdező kommentje:

Ypszilon1980

Hosszú ideje fennálló probléma volt. Sokáig nem tudtam orvoshoz fordulni, mert semmilyen biztosításhoz nem tudtam hozzá jutni. Amikor kb2-3 éve végre ez sikerült akkor Franciaországban rávettek egy kábeles lézeres vesekő operációra, mert azt mondták hogy mielőtt a prosztatával foglalkoznak előtte eltávolítják a 2cm-es vesekövet a jobb vesémből. No ezt első lépésben 3 felé hasították majd azt mondták hogy másodjára is fel kell nyomni ezt a bizonyos lézeres kamerás csövet. Én hiába tiltakoztam hogy most már a kő mérete megengedné az ultrahangos kőrombolást is, megdumált az orvos. Nem tájékoztatott az esetleges komplikációról ,mer ha ezt megtette volna akkor minden erőmmel ragaszkodtam volna az ultrahangos megoldáshoz. Megdumált...másodszor is feldugták ezt a csövet. kiengedtek...1 nap múlva 40 fokos lázzal issza kellett feküdnöm a kórházba ahol öt nap alatt elnyomták a lázat és kiengedtek...ezután 2 nap vissza a sürgősségire és azóta katéter van bennem vagy 2,5 hónapja...Meggyőződésem hogy az orvos nem vette figyelemben hogy egy rozoga prosztatával rendelkezem és ha ki be rángatják a csövet akkor bizony ez előfordulhat...

2020. ápr. 12. 10:14
 12/24 Ypszilon1980 ***** válasza:
Szóval akkor vesekatétered van? Az már problémásabb.
2020. ápr. 12. 11:32
 13/24 A kérdező kommentje:

Ypszilon1980

Foley katéter, szerintem az a csak a húgyhólyagig megy fel. ott zár egy balonnal. Mivel van vizelési inger, sőt gyakran még a cső mellet is kifolyik a vizelet, ezért gondoltam hogy vészhelyzetben a prosztatáig felnyomott cso megoldás lehet. Nem állandó behagyásra hanem naponta 2-szer betenni aztán kivenni.

2020. ápr. 12. 11:35
 14/24 Ypszilon1980 ***** válasza:
Azért nem értem, mert fentebb írtad, hogy benned van. A hólyagig van a katéter, akkor az keresztül megy a prosztatán, nem értem, hogy akkor mi a kérdés. Úgy tűnik, hogy a probléma fentebb van a vese és a húgyhólyag között, ezt orvos nélkül nem tudod megoldani.
2020. ápr. 12. 11:53
 15/24 A kérdező kommentje:
Ypszilon1980Nem értem miért lenne feljebb?? Én csak a prosztatáig akarom a csövet felnyomni, kizárólag vész helyzetben ha nem hajlandók ellátni a kórházban.Ez azok után ami történt, nem zárhatóik...Visszatérve nem értem miből gondolod hogy feljebb van a probléma? Számomra világos hpogy valajhol a húgyhólyag és a húgycső vége között. az egyik hentes orvos azt mondta nincs húgycső szűkületem.
2020. ápr. 12. 12:13
 16/24 A kérdező kommentje:
Abban az esetben van vizelet elakadás ha nincs brennem katéter. Így remélem érthető lesz. Ki szeretném venni a katétert, mert csak fertőz.
2020. ápr. 12. 12:59
 17/24 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%

Az biztos, hogy fertőző forrás, de ha kiveszed, akkor először a ballont is le kell engedni.

Azt nem értettem ebből az egészből, hogy most van benned, azt ki akarod venni, de újat nem szeretnél, mégis akarod pótolni, de csak a prosztatánál tolod feljebb kicsivel, de nem a hólyagig, akkor az ki fog jönni, ilyen megoldás nincs. Ha nem állandó katéter, akkor ezt napi 4x meg kell csinálni steril katéterrel, de ezek egyszer használatosak. Akik ilyen módon otthon katéterezik magukat, azok mind hólyagig kell feldugják a csövet, mindegy hol van az elzáródás. Plusz kell sok steril kötszer, fertőtlenítő, vazelin.

Akkor vannak még más problémák is, mert akiknek hosszú ideig katéter van bent, ott a hólyag záróizom is megsérülhet, a hólyagizom nem működik megfelelően, megvan az esély arra, hogy nem fog összehúzódni és amiatt nem fog belőled jönni semmi.

Persze én abszolút megértem a kételyeidet és ez nem egy jó helyzet, de akkor is ezt csak orvossal tudod lekommunikálni és ahhoz kell oktatás, hogy hogy csináld.

2020. ápr. 12. 13:34
 18/24 A kérdező kommentje:

Ypszilon1980

Igen , azért nem akarom feldugni feljebb, mert próbálom elkerülni azt hogy állandósuljon a katéter, mert az is okozhat gondot. Ha meg tudnám oldani hogy naponta 9-4-szer

óvatosan feldugjam és áthidaljam a prosztata eldugulását,aztán kihúzzam. Akkor azzal egy darabig kihúznám mert jelenleg nem engedik az operálást. Valóban a sterilitás a kérdés...Lehet ezt jól megcsinálni?

2020. ápr. 12. 14:52
 19/24 Ypszilon1980 ***** válasza:

Lehet, vannak akik csinálják, bár ők nem elzáródás miatt, hanem húgyhólyag izom renyheség, beidegződési zavar, bénulás vagy záróizom probléma miatt elsősorban.

Azt jól át kell gondolni, hogy megéri-e, mert egy állandó katéter bár okozhat problémákat, de a napi 4-i 4x annyi veszélyt hordoz magában, és ez nem attól függ, hogy meddig ér a katéter, a fertőzés húgyutakon keresztül nagyon gyorsan felterjedhet a vesékig.

Az is kérdés, hogy ha ezt eltávolítod vagy eltávolítják, akkor egy másikat a szűkületen keresztül át tudsz-e vezetni, ez nem biztos, de nem tudom mi az alapprobléma.

2020. ápr. 12. 16:28
 20/24 anonim ***** válasza:
Eletveszelyes a vizelet elakadasa. Az orvosok is tudjak, ugyelet, azonnal.
2020. ápr. 12. 18:13
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!