Valaki segít értelmezni egy röntgen leletet? Az orvosom nem volt túl bőbeszédű.
Tüdőgyulladás gyanúval küldtek röntgenre. Elvileg negatív lett, de érdekelne, hogy mit jelent az az ákombákom ami a leleten van.
"Éles kontúrú rekesz, szabad sinusok. A tüdőben határozott infiltratum nem látszik, mk. oldalt perihilarisan discret rajzolatszaporulat van, mely jobboldalt kifejezettebb. A szív nem nagyobb, szívöböl kissé előredomborodik. A lebenyvénák nem tágabbak."
"A tüdőben határozott infiltratum nem látszik" - gondolom ez lenne az, hogy nincs tüdőgyuszira utaló jel.
"mk. oldalt perihilarisan discret rajzolatszaporulat van, mely jobboldalt kifejezettebb" - ez fogalmam sincs mi, de a háziorvosom jobb oldali tüdőgyulladásra gyanakodott sztetoszkópos vizsgálat után.
"szívöböl kissé előredomborodik" - ez meg gondolom nem kapcsolódik a témához, de érdekelne, hogy mit jelent praktikusan.
Röntgen jele csak 3 napi lázas állapot után van.
A rajzolat attól is lehet élesebb, ha sokat köhögsz, dohányzol pl.
Szívöböl elődomborodásnak nincs jelentősége, lehet alkati dolog is.
Egy hétig magas lázam volt, utána küldtek röntgenre. A láz utána napra igazából el is múlt, viszont a köhögés megmaradt. Már 4 napja megvolt a röntgen, amikor is tegnap elkezdett szúrni jobb elől a mell alatt, ha köhögtem. Fekvésből felülésnél is szúr, meg ha nyújtózkodok, vagy mély levegőt veszek. Most perpill nincs háziorvosom (talán ma délután már lesz) és nem tudom hogy mi a teendő.
Az interneten az izomhúzódástól kezdve, a tüdőembólián át a tüdőgyulladásig mindent írnak és már idegesít. (Bár mondjuk szerintem csak izomhúzódás, mert lázam és légzési nehézségem nincs, de tényleg nagyon szúr...)
Igen, akkor még csak a tüdőgyulladás vetődött fel.
Közben, lementem orvoshoz, meghallgatott és szerinte csak meghúzódtam köhögésnél, mert semmi rendellenes nem hallatszik a tüdőmben.
Köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!