Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Honnan tudom hogy kell-e...

Honnan tudom hogy kell-e szednem vérnyomás csökkentőt?

Figyelt kérdés

Röviden:

magas vérnyomással kezelnek és felírtak gyógyszert(napi fél szem bisoprolol 2.5mg), és mikor bevettem az első fél szemet, 115/60 68-ra levitte a vérnyomásom ami édes kevés, soha nem volt ennyi, meg is érzem. Előtte 140/80 80 körülit mértem magamnak. Szedjem továbbra is vagy álljak le vele??? Ez az érték amiket mértem korábban, ez éppen éppen a határom van, hogy magas, de mégse olyan nagyon.

Hosszabban:

Hipertoniás vagyok, és magas vérnyomás miatt kezelnek évek óta, mert az orvosnál 140/80 90 körüli értéket mértek régebben, de mostanában 170/90 100 körüli mindig. Néha szivdobogás érzésem is van. Eddig nem kaptam tablettát, de most már igen: Napi fél szem Bisoprolol(5mg), tehát nekem 2.5mg a nap adagot kéne szednem, ami igazából a leggyengébb vérnyomás csökkentő a piacon, és annak is csak a fele.

Itthon magamnak ha méregetem, van mikor 145/80, de van hogy csak 135/70, este alvás előtt pl van hogy 150/90-t mérek, de ha várok 10 percet a széken és utána mérem, akkor csak 130/80 80. Éjszaka például jó a vérnyomásom.

Kell nekem szedni azt a vérnyomás csökkentőt, vagy álljak, le vele? Mert ha például holnap 125/70 70-et mérek, miért venném be?

2020. febr. 27. 21:58
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszi az eddigi válaszokat.

Mindenesetre holnap rákérdezek háziorvosnál hogy mit gondol róla.

2020. febr. 27. 22:49
 12/12 anonim ***** válasza:

1. Lehet tudni, hogy mi okozza nálad a hypertoniát?

2. Ilyen vérnyomás mellett nem kell félni, hogy megállna a szíved, ugyanis csak szelektív β-adrenerg-receptor gátlóval "alacsony", nem okozhat hypotóniát a megfelelő mennyiség [esetedben a legkisebb dózis fele]. Továbbá idő kell neki, hogy beálljon, tilos gyakran váltogatni, rendszertelenül szedni. Ha esetleg már van érelmeszesedésed, akkor viszont vigyázni kell, de ezt erősen kétlem.

3. Van személyre szabott étrended?

4. Vesefunkció rendben van? Illetve volt vizeletvizsgálat?

5. Van valamilyen központi idegrendszeri eredetű betegséged?

6. Vízszintes fekvő helyzetben szokott lenni nehézlégzésed/szúr a szíved?

7. Hány éves vagy?

8. Sportolsz?

9. EKG-t csináltak már?

2020. febr. 28. 14:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!