Ez lehet Crohn-betegség?
Gyakorlatilag minden nap hasmenés jellegű székletem van(nem full vizes, de híg, nyákos), napi 1-2x, és sokat görcsöl, zubog, hangoskodik a hasam. Egészséges és kiadós étkezés mellett is nagyon vékony vagyok, 157cm 45kg, és gyakorlatilag képtelen vagyok hízni(ha keményen edzek és szedek fehérjét, akkor azért izmot tudok építeni, de zsír semmi nem rakódik rám). Sokszor gyengének és fáradtnak is érzem magam. Menjek el egy vérvételre Crohn gyanúval?
23N
Bármi más is lehet. Lehet bélgyulladás is. Vagy ételérzékenység. De akár tök más is. Sok minden jár hasmenéssel.
Menj el a háziorvoshoz és ő majd elküld a megfelelő vizsgálatokra.
Crohn betegségen kívül itt még millió egy dolog felmerül (fertőzés, dysbakteriosis, gluténzérzékenység, laktózérzékenység, stb.), szóval előbb-utóbb gasztroenterológus fog kelleni. Első körben menj el a háziorvoshoz, aki remélhetőleg kiír egy nagy laborra(amiben van összfehérje, albumin, vas, TSH is), ad egy székletes dobozt tenyésztésre, és hasi UH-ra kérj beutalót. Ha ezek a vizsgálatok megvoltak (hasi UH-ra valószínűleg sokára kapsz időpontot, intézheted magánban is), az eredményekkel menj vissza, ha valami olyan van hasi UH-n, székletből valami kitenyészik, lehet, hogy a háziorvos is fog tudni kezelni. Valószínűbb az, hogy gasztroenterológushoz fog elküldeni egyébként. Ami segíthet, az az, hogy figyeled az étkezésed, hogy mik azok az ételek, amik után rosszabbak a panaszok, az orvosnak adhat egy támpontot.
Ne ess pánikba, mert ez sok más dolog lehet még, de mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.
Első körben a helytelen étkezés és a fehérje porokra gyanakodnék. Kezdjél el egy próbiotikum kúrát, az rendbe teszi a bélflórát.
Ha nem múlik el hamar, érdemes szakemberhez fordulni.
“Helytelen étkezés”
Írtam, hogy egészségesen étkezek, sok zöldség, gyümölcs, szénhidrát pl csak rizs vagy édesburgonya formájában, cukros ételeket nem eszek, tészta, süti, tejtermék meg ilyenek is csak ritkán, és húst eszek szinte minden nap, mert anélkül nem lakok jól.
Fehérjeporokat nagyon régóta nem iszok, de amikor ittam, akkor is csak heti 3-szor kb, nem napi 2-szer, ahogy amúgy a sportolók szokták.
Utolsó, az nagyon durva, hogy napi 50x :( De azért inkább kivizsgáltatom magam, jobb kizárni a dolgot, ha ez nem Crohn, minthogy kétségek közt maradjak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!