Akinél refluxot állapított meg az orvos, mennyi idő után érezte jobban magát a savlekötő szedése után?
Én 2-3 hétig szenvedtem vele, de nagyon, aztán komolyan kutatni kezdtem a neten ebben a témában. Szerencsére rátaláltam Légrády Péter (nem kuruzsló, hanem belgyógyász orvos) könyvére, amit online el lehet olvasni, de akár könyvesboltban is elérhető. Ebből tudtam meg, hogy teljesen megegyező tünetekkel jelentkezik ha sok a gyomorsav, és ha kevés. Ezt részletesen indokolja is a szerző szakember. Gyógyszert nem szedtem, csak néha ha nagyon muszáj volt, kevés szódabikarbónát. Mindenhez amihez lehet sok savanyúságot ettem, főleg savanyú káposztát. Rendbejöttem. Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a könyvre. Először a tojásról, mint szupertáplálékról ír hosszasan, aztán az epe működésével kapcsolatban végzett kutatásairól, amiből meg lehet tudni, hogyan együnk és miért kell a sok savanyúság. Nem kevés savanyút kell csipegetni, hanem amennyit tudunk, persze amennyi még nem esik rosszul. Én pl. kimondottan kívántam (és azóta is) a savanyú ételeket, levesekbe, főzelékbe, mártásos húsokba is tettem ecetet vagy citromlevet. Azt mondom, hallgassunk a szervezetünkre, az mindig tudja, mi kell neki. A könyv, amit ajánlok nektek:
6 válaszoló, kerülni kell minden nehez zsíros csípős fűszeres ételt. Pll pörkölt, töltött káposzta.
Nincs káve, kakaó, alkohol és társai, sem cukros üdítő. Amit szabad az víz 100% gyümölcs levek tartósító mentesen és tea.
Kerülni kell a sült dolgokat pl krumpli, zsíros húsok, helyette párolni kell zöldségek, rizs, hal csirke.
Gyümölcsök közül babán, szilva, dió, inkább ami nem savasít stb.
Én a tej termékeket is kerülöm tisztán tej, tejföl, sajt és társai. (Kicsiket lehet de nem liter számra).
A tészta sajnos ezt is mértékkel kell enni helyette a rizs ajánlott.
Illetve gyors kaja, fagyasztott gyors kaja (húsok), csoki, csipsz, cukorka, konzerves kaja, és társai is tiltó listán vannak. Ha lehet a cukrot és a sót minimálisra csökkenteni az étkezésben.
Kerülni kell a bolti kenyeret, inkabb ha van lehetőséged süss otthon.
Sok sok folyadék 2 liter víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!