Kezdőoldal » Egészség » Betegségek » Mezoteliómás kínhalált halhatu...

Mezoteliómás kínhalált halhatunk attól, hogyha azbeszt hullámpala alatt járunk tüzelni (az van a pincelépcsőnk fölött a házunk falánál), valamint, mitévők legyünk, hogyha egyik azbesztmentesítő cég sem hajlandó elvinni?

Figyelt kérdés
Miután halálra rémítik az embereket, hogy az azbesztpala a leggyógyíthatatlanabb rákfajtát okozza, ezért már folyamatos stressz öl minket. Ugyanis minálunk is ilyen van a melléképületen és a pincelépcsőnk fölött is. És az egész településen szinte mindenkinél egyébként. És tele van a falu régi palatetős házzal is. Ha tényleg annyira halálos az azbesztpala, akkor a fél Magyarország ki fog halni, mert máshol is sok lehet. Két azbesztmentesítő céggel beszéltünk telefonon, egynek e-mailt írtam. Ez utóbbi válaszra se méltatott. A telefonban mindegyiknél azt mondta egy-egy hölgyike, hogy ez kevés mennyiség és ennyiért nem jönnek ki, az egyik azt is hozzátette, hogy különben is már másfél hónapra előre be vannak táblázva. Az, amelyiket elsőnek hívtunk fel, nem átallotta azt mondani, hogy ha annyira zavar minket, akkor törjük össze a hullámpalákat és tegyük zsákokba. Az a vicc, hogy az interneten meg minden azzal van tele, hogy akkor a legveszélyesebb, ha törik! Nem tudjuk már, hogy kinek higgyünk, mit csináljunk! Az interneten azzal is riogatnak, hogy az elöregedett palából már az időjárás által magától is kijöhetnek az azbesztszálak, de a legveszélyesebb akkor, amikor törik meg fúrják. Legalább a pincelépcsőnél lévőktől szerettünk volna megszabadulni valahogy, amik ha jól tudom, kb. 86-ban lettek odaállítva, és azóta sok levél meg föld került rá, a tövében meg bodzabokrok vannak. Szóval nem olyan egyszerű onnét kiemelni. De kitől várjunk segítséget, hogyha a cégek nem vállalják? És ha tényleg annyira életveszélyes ez a retró hullámpala, akkor hogy a pokolba mondhatta azt az azbesztmentesítéssel foglalkozó cég a telefonba, hogy törjük össze?
2020. jan. 5. 16:35
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:
Érdekes tanács. Veszélyes hulladéknak számító cuccal megtömni a kukát nem illegális véletlenül?
2020. jan. 5. 16:58
 12/19 anonim ***** válasza:
41%

"Senki nem gondolta, hogy a profitéhes cégek szeretetotthonok meg óvodák. Lol."

Akkor meg mit csodálkozol, hogy nem állnak szóba veled?

Na sok sikert, siránkozz még egy darabig ahelyett, hogy cselekednél.

2020. jan. 5. 16:59
 13/19 anonim ***** válasza:
100%

magad uram, ha szolgád nincsen.

leszeded egyben, nem fúród, vágod.

közben locsolgathatod is finoman, hogy biztos ne porozzon.

bezsákolod duplán, aztán elviszed veszélyes hulladék lerakóba.

2020. jan. 5. 17:06
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
meg ha nagyon aggódsz, akkor FFP3D maszkot használhatsz mellé.
2020. jan. 5. 17:08
 15/19 anonim ***** válasza:
100%

Pont ez az, hogyha békén van hagyva semmi gondot nem okoz, nem fog utánad eredni, és megmérgezni. Se nem tapizod se nem szaglászod és kültéren van, nem is tudom hogy gondolod. Viszont, ha reszeled, tördeled és belélegzed az a legveszélyesebb.

De javítson valaki ki ha tévedek.

2020. jan. 5. 18:17
 16/19 anonim ***** válasza:

javítalak.

az időjárás kikezdi a palát és onnan is levegőbe kerül az azbeszt.

úgyhogy jó lenne megszabadulni tőle. nyilván pénz. nagyon sok. úgyhogy itt lesz velünk még jó sokáig.

2020. jan. 5. 18:21
 17/19 anonim ***** válasza:
100%
Az biztos, hogyha elkezded tördelni vagy vágni, akkor több azbeszt jön ki belőle, mintha 50 évig ott állna nyugiban...
2020. jan. 5. 21:40
 18/19 anonim ***** válasza:
64%
Az azbeszt elsősorban nem a kész palában veszélyes. Ha tényleg ilyen gáz lenne, már múlt idő lenne az a kihalás, mert igencsak régen használják. Ha nem sérült, nem porlik, aligha lesz bajotok tőle. Inkább a a szigetelésnek beépített, idővel porladó azbeszt lehet ma veszélyes a lakosságra. A azbesztpala esetében inkább az anno gyártásban résztvevők aggódhatnak.
2020. jan. 6. 22:28
 19/19 anonim ***** válasza:

Az eu-ban évente 30 ezren halnak meg az azbeszthez köthető betegségben, úgyhogy nem vicc! Bár ők főleg olyan munkakörben dolgoznak/dolgoztak, ahol védőfelszerelés nélkül foglalkoztak azbessztel, autószerelő, vízvezetékszerelő, stb.

De! A hullámpalából bizony még új korában is szabadulnak ki szálak, ezt fokozza, hogyha öregszik, kopik, vagy valaki nekiáll darabokra törni, furni. Úgyhogy megértem, hogy meg akarsz tőle szabadulni. Mindenképpen fuss még pár kört a mentesítő cégekkel, és ha nem vállalják, akkor rendelj egy konténert. A konténer társaságnak azért ne hangoztasd, hogy veszélyes hulladék fog belekerülni. Amikor leszereled, akkor FFP3D minősítésű arcmaszk viselése kötelező! És egyéb biztonsági előírásokra is figyelj, nyílván nem kell fólia ruhába öltözni, de a munkaruhádat azonnal mosd ki, és egyből tusolj le ha végeztél. Ha a konténeres megoldás nem működik, akkor vidd el az erdő szélére, ásd el a kertben, vagy erdőben vagy valami. Tudom, hogy ez nem szabályos, de az se szabályos, ahogy az azbeszt mentesítő cégek veled bántak.

Én megértem az aggodalmadat, én is nagyon ideges lennék a helyedben

Sok sikert!

2020. jan. 29. 15:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!