Éveken át tartó kis dózisú szteroidos krém milyen mellékhatásokkal járhat?
Figyelt kérdés
Mióta az eszemet tudom, tehát kb. 3-4 éves korom óta használtam egy krémet amit ekcémára írtak fel nekem. Gyermekként leginkább a kezeimet kentem vele, de ahogy kamaszodtam az arcom is igényelte néha és ezért egy idő után napi szinten kentem az arcomra. Nagyon szépen hidratálta, nem volt különösebb gondom vele, majd 20 éves korom körül kiderült, hogy rosaceás vagyok, de a krémet ugyanúgy használtam. Most, 27 éves koromban tudtam meg (kb. véletlenül), hogy amit kiskorom óta állandóan használtam szteroidos krém. A bőrgyógyászom is azt javasolta, hogy ne használjam többet azt a krémet. Most viszont nincs valami jó állapotban a bőröm, eleinte tele voltam kis kiütésekkel, most baromi száraz és hámlik, de nem tudom ettől-e, mert a rosaceámra most 2-3 új más cuccot is használok. Ahogy olvasgattam a szteroidok hatásairól, felmerült bennem hogy az összes bajom talán erre vezethető vissza? A melleim pl. megrekedtek kislányos állapotukban, a nődoki szerint a méhem is kicsit alulfejlett. Ezeken kívül refluxxal és gyomorfekély közeli állapottal is diagnosztizáltak már.2019. dec. 5. 14:43
1/1 anonim válasza:
Hosszan tartó alkalmazáskor a helyi hatáson kívül szisztémás felszívódása lehet, tehát bejut a vérkeringésbe és ez által sokféle szervi mellékhatást okozhat (mintha szájon át szednéd a szteroidot). Helyileg pedig legjellemzőbb mellékhatás a bőr elvékonyodása, kiszáradása. Az ilyen krémeket fokozatosan kell elhagyni, nem hirtelen, egyik napról a másikra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!