Van itt olyan, akinek pajzsmirigy alul működése van, és/vagy Hashimotoja, nem igazolódottva glutén érzékenység, de javult a betegsége a glutén elhagyàsàtól?
Szerintem egy próbát megér, max. ha fél év után nem látszik semmi javulás, abbahagyod.
Egyébként én 1 évig tartottam nagyon szigorúan a diétámat (nem csak gluténmentes, sokkal egészségesebben táplálkozom, mint előtte és vitaminokat, étrendkiegészítőket is szedek), azóta néha előfordul, hogy eszem olyan dolgokat is, amikben van glutén, de ez ritka és igyekszem nem túlzásba esni (pl. 1-2 süti vendégségben). Ezzel együtt is legutóbb 1,6 volt a TSH-m és az anti-TPO is normális. A lényeg, hogy nem bombázom napi szinten a szervezetemet gluténnel, és jobb lett az emésztésem. Belülről ugyan nem látom magam, de gondolom, a vékonybelem már jobb állapotban van, így az alkalmi eltévelyedések nem ártanak annyira.
A lisztes ételek kb. 1 hétig hiányoztak, nem volt nehéz megszoknom az új étrendemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!