Mi lenne a megfelelő diéta?
8 éve vegetarianus vagyok.
3 éve cöliákiát diagnosztizáltak, mert állandóan puffadt a hasam és bőrproblémáim voltak. Tartom a diétát de a tünetek nem igazán enyhültek.
Tavaly reflux tünetek is jelentkeztek, hol gyengébben, hol erősebben. Van hogy semmi bajom hetekig, aztán meg a semmiből jön hogy torkomban érzem a savat, a mellkasom fáj, ég. Van hogy a sima víztől is fáj a hasam. Szedtem rá gyógyszert, nem segített.
A cukrommal is gondok lettek, inzulin rezisztenciára gyanakszom, próbálom ezt is megfelelő étkezéssel kezelni, kerülöm a cukros dolgokat és alacsony gI ételeket választok. Ennek ellenére sokszor fáj a fejem, émelygés vagy hirtelen éhség tör rám ami a vércukor ingadozásnak köszönhető.
Az orvos szerint minden leletem normális és semmi bajom a cölit kivéve. Már nem tudok semmit nyugodt szívvel enni mert vagy az egyik vagy a másik diétába nem passzol. Elég letargikus vagyok, nincs kedvem enni, nyűg az ételek kiválasztása és az elkészítése. A folyamatos rosszullét is eléggé elveszi az életkedvem.
Tudom hogy kicsit hipochondernek hangzik az egész, de bárcsak tényleg ne lenne semmi bajom... nagyon rossz minden nap rossz közérzettel kelni és feküdni. Az orvos nem segít. Tudom, keressek másikat, de az nem olyan egyszerű. Magán vizsgálatra nincs pénzem.
Ha nem enyhültek, akkor vagy nem tartod, vagy más is van a háttérben. Olvasni, olvasni, olvasni! A fogkrémben, a rúzsban, az ajakápolóban is lehet glutén/búza! Vaniliás cukor, csokik... mindig olvasni kell, neten utánanèzni! Pombärmacin nincs rajta, a neten viszont írják...
Csak hogy pár példát hozzak fel.
Amúgy honnan tudod, hogy rossz a cukrod, ha az orvos szerint meg jó...?
IR diétát tartod? 160 grammos? Lehet, hogy még jobban csökkenteni kellene a szénhidrátot, nekem a 100-120 gramm vált be. Mellette több zsiradék kell, neked kókuszzsír, olivaolaj és vaj.
Hasfájásra, refluxra kipróbálhatnál gyógyteákat. Gyömbér, borsmenta, kamilla, kakukkfű, citromfű.
Gluténmentes pékárut eszel? Ha igen, nézd meg alaposan az összetevőket. Én is gluténérzékeny vagyok, de nem eszem ilyeneket, mert tele vannak olyan alapanyagokkal, amik nem jók nekem (pl. kukorica, szója). Tejet ne igyál.
Hallgass inkább a főorvos úrra és térj át a paleolit étrendre!:
https://www.youtube.com/watch?v=sko2gWFcqvU
A doktornő is sokat küszködött, ő is vegetáriánus volt, de megbánta, mint a kutya, amelyik hetet kölykedzett:
"No és ha refluxa van, a hús rendesen savasít."
A paleolitban is a zöldségeken van a hangsúly és nem a húsevésen! A reflux nem a túlzott savasságtól van, hanem a savhiánytól
"Mert ha savhiánytól lenne a reflux akkor mégis a mi a fene jön fel egyesek torkáig marva a nyalőcsővet, gyomorszájat? "
"Számos tanulmány kimutatta, hogy a gyomorsav kiválasztás a korral csökken.Ha a gyomorégést a túl sok gyomorsav okozná, akkor nem az idősek, hanem a tinédzserek kapkodnák befelé a Rolaid-et (amerikai forgalomban kapható savlekötő gyógyszer). Azonban ennek pont az ellenkezőjét tapasztaljuk.Amikor alaposan megvizsgáljuk azokat a negyvenen túli embereket, aki gyomorégéstől és puffadástól szenvednek, akkor kiderül, hogy több mint 90 %-nál elégtelen gyomorsav termelést találunk."
Norm Robillard teóriája szerint a gáztermelődés legfőbb oka a vékonybélbe bejutott baktériumok túlszaporodása, ezt nevezik a szakirodalomban SIBO-nak (Small Intestinal Bacterium Overgrowth). A vékonybélben általában csak kóbor baktériumok találhatók. Ám, ha a gyomor meggyengült sósavgátján át, vagy a vastagbélből baktériumok kerülnek a vékonybélbe, akkor a szénhidrátok emésztése már itt megkezdődik, és a baktériumok hatására 30 gramm szénhidrátból 10 liter hidrogén keletkezik. Ennek egy része visszajut a gyomorba, megnövelve annak belső nyomását, amely megnyitja a nyelőcső zárógyűrűjét és a gyomor savas tartalma a nyelőcsőbe nyomódik"
"a gyomorégés és a GERD) oka a baktériumok túlszaporodása és a szénhidrátok elégtelen emésztése - mindkettőt részben az alacsony gyomorsav szint okozza."
Összefoglalva, a GERD-t a gyomorban megnövekedett nyomás okozza, ami a cardia rendellenes működéséhez vezet. A megnövekedett nyomás a bakteriális túlszaporodás és a szénhidrátok elégtelen emésztésének következménye. Mindkét jelenséget az alacsony gyomorsav szint váltja ki. Mind a bakteriális terhelés, mind a szénhidrát bevitel csökkentése jelentősen javítja, és bizonyos esetekben teljesen meggyógyítja a savas refluxot és a GERD-t."
"akkor miért írnak fel a gasztroenterológusok úton-útfélen savcsökkentőt? Nyilván nem tudod megválaszolni."
A savcsökkentő is hat a refluxra, de nem gyógyítja, hanem fenntartja a problémát, így állandóan szedni kell a gyógyszert! Nem érdekük tehát a végleges meggyógyulás!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!