Elkaphatom a bárányhimlőt ha egy olyan beteg után ultem autóba (ugyan arra az ülésre) akinek övsömörje van?
Nem éli túl, már csak ajtó-nyitás zárásnál szellőzik, elhalnak.
Ilyesmit fizikai kontaktussal lehet elkapni, de még úgy sem 100%.
A bárányhimlő nem agresszívabb az övsömörnél, bár felnőtt korban jó sok szövődménye lehet, ami övsömörnek talán kevesebb, jó esetben. Nekem pont most van övsömöröm, hát egyáltalán nem nevezném könnyed sétagaloppnak. A vírus az övsömörös hólyagocskák nedvével terjed, amíg azok le nem száradnak, tehát ha olyan ruhához érsz, ami ezekhez hozzáért, vagy pl. közös vízben vagy (medence), könnyen megfertőződhetsz. Nekem csak ezeket mondta a bőrgyógyász, hogy erre vigyázzak, és nyilván az ember ilyenkor nem megy kisgyerek, vagy terhes nő közelébe sem.
Szerintem a leginkább úgy nyugodhatsz meg, ha megbeszéled a dolgot az orvosoddal. Nőgyógyász, terhesgondozó biztosan találkozott már hasonló esettel, tudja, hogy mekkora a veszély valójában.
Egyébként attól, hogy nem emlékszel bárányhimlőre kiskorodból, még lehet, hogy találkoztál a vírussal és védett vagy ellene. Kijöhetett egészen enyhén is. Olvastam egy tanulmányt, amiben szerológiailag vizsgáltak embereket, és azok is szeropozitívok voltak a varicella vírus ellen, akiknek nem volt még bárányhimlőjük. Vagyis volt bennük ellenanyag, valamikor találkoztak a vírussal.
De tényleg az a legtutibb, ha beszélsz az orvosoddal, ő fog tudni leginkább megnyugtatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!