Hogy gyógyíthatnám meg magam?
Inzulin -rezisztenciával nem kell annyira szigorúan tartani az étrendet a cukorbetegséghez képes. Cukorbetegeknél van az,hogy meghatározott hogy reggelire, tízóraira, ebédre,uzsonnára, vacsorára meg van szabva ,hogy miből mennyit. Ehetek bármilyen szénhidrátot, csak arra kell figyelnem,hogy cukor mentes legyen(+szilva, szőlő, banán tilos) . Csak az bosszantó és egyben lehangoló,hogy szinte mindenhez( egyszerű pogácsához, párizsihoz, mirelit ennivalókhoz) mind adnak cukrot. És persze a vény nélküli orvosságokhoz is. Jártam már úgy,hogy beteg voltam és kénytelen voltam olyan orvosságot enni amihez szacharóz volt hozzáadva. Utána persze ennem kellett kenyeret, hogy az valamennyire levigye a glikémiás indexet.
És persze az a legrosszabb ebben,hogy az emberek nagy része nem érti meg.
miért fontos, hogy az emberek megértsék?
az én életemben volt egy pont, amikor változtatni kellett.(az étkzésen)
előtte meditáltam..persze csak pár órát, aztán váltottam...azóta diéta..
nemcsak cukrot, de zsíros húsokat, húskészítményeket sem tanácsos fogyasztani...sőt lisztből készült terméket sem.
tehát zsemlét sem, pogácsát sem, kenyeret sem, sütit sem.
közel három év alatt lement huszonöt kiló, és helyreállt minden, ami észvesztően rossz volt..vérnyomás, cukorszint, és a lelki egyensúlyom..-meggyógyítottam magam(hála a dokinak)
az igazi paleo diéta jól hangzik, csak kivitelezhetetlen...
Érdemes elgondolkodni, mit is ehettek őseink pár tízezer évvel ezelőtt...mondjuk a barlangokban, ahol próbálták túlélni a jégkorszakot(is)..mindenesetre túlélték...
A lényeg: egyszerre csak annyit egyél szénhidrátból, amit a következő másfél-kettő órában le tud bontani a szervezet. hogy az utána mért cukor érték normális (legalább 6 alatt) legyen.
Sokat mozogj. lehetőleg valami aktív sportot végezz. A legkönnyebb és máégis hatásos az a kerékpározás, túrázás, menj hegyek közé. Lassan felépítheted annyira az izmaidat, hogy 40-60 km már ne jelentsen kemény megerőltetést. Sok vizet fogyassz. Kevés zsiradékot egyél, ami nem a zsírmentes életmódot jelenti. viszont ami egészségesebb az a kókusz zsírral való főzés. Sok rostokban gazgad ételt egyél. Lehetőleg olyan szénhidrátokat egyél, ami lassan bomlik le és nem lökés szerűen telíti a szervezetet szénhidráttal durván, mint a répacukor.
Egyébként amikor szénhirát tartalmú ételt eszik valaki,annak természetes, hogy felugrik a cukor szinte. A különbség abban van, hogy milyen gyorsan tudja lebontani. Ezt a szervezetben lévő sejtek inzulin érzékenysége határozza meg. Főleg az elhízás jelnet fokozott veszélyt, ami csökkenti a sejtek érzékenységét az inzulinra.
Nekem diabéteszt diagnosztizáltk de most egészen jó a vércukor szintem. A hosszú távú érték 6.1 volt már többször is ezen a környéken mozgott.
Most úgy lek, ahogy leírtam. Persze mint diabéteszes már szedek a koleszterin csökkentő gyógyszert. próbáltam elhagyni és jelentkeztek a koleszterin okotzta szövődmények, ami a kárt okozza az egész szervezetben.
Amióta megduplátuk a körzeti orvossal egyeztetve a sztatin (kolesteribn csökkentő gyógyszer) adagját, azóta folyamatosan múlnak el és csökkenek amkörábban máér elkezdődő szövődmények nyomai. Mint a láb bizsergés egyéltalán nincs, sőt a korábban érzéktelenné váló lábnál vissza jött a normális érzékelés. A szemet érintő retinopátia is jelentősen javul, talán már mondhatom, hogy szinte el is tűnt amit korábban érzéketem belőle.
Szerintem ilyen életmód mellett el tudom kerülni a tüneteket. Ez7 olyan, mint ha nem lennék beteg, viszont ehhez diétáznom kell. Vagyis a cukron és a fehérkenyéren kívül mindent ehetek, de csak kicsi adagokban és miután normál értékre csökkent a vércukor, akkor ehetek legközelebb és csak annyit, ami a következő másfél órában megint lebomlik. Szerintem ez a kis adagokban való evés megelőzésnek is jó, mert nemterheli meg nagyon a hasnyálmirigyet és nem provokál túlzott inzulin termelést a szervezetben. ezzel nem terheli meg azt a szervet, ami különben károsodna ha jól bezabálunk cupákos csülökpörköltet negyed kiló fehérkenyérrel és utána magunka tömjük a fél cukrászdát. :)
Persze a cukor és a cukros dolgok az tabu!
Diabetikus csokoládésból egyszerre annyit meg lehet enyi, ami 20-25 gramm szénhidrátot tartalmaz, de utána másfél-kettő óráig semmi mást nem ehetünk. Ez fontos.
Ha megtanulod, akkor nem lesz baj.
Na persze kell legyen otthon egy vércukor mérő, amivel meg tudod nézni időnként, hogy étkezés után mennyi idő múlva áll be normálisra és csak azután ehetsz megint szénhidrát tartalmú élelmiszert.
Időnként megmérem és ha nem jó, akkor méregetem és megfigyelem mennyit változott, ahhoz igazítom az étrendemet. hajlamos az ember elszaladni az evéssel, még egy kis diétás csokit lefekvés előtt... Persze ettől másnap reggel felmegy 8-ra. ami már durva érték nálam.
Egyébként úgy mondják, hogy étkezés után kettő órával 7.8 alatt kell lennie a cukornak. Ez a palfon. Viszont ez más a cukrosoknál van így. Nálam általában 6 kül, esetleg 6.4 - 6.6 körül áll be az étkezést követő másfél óra után.
Ezt sokan nem is mérik, c dak a reggeli ébredéskori értéket, pedig ez még fontosabb, mert ez alapozza meg a későbbiek alakuléását is. Tulajdonképpen itt "szólhatunk" bele a továbbiak alakulásába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!