Miért olyan nagy a bizalom a "gyógyszerek" iránt? Te mit használsz, amikor megbetegszel?
Az utóbbi évtizedekben, évszázadokban találták fel a kémiai vegyületeket, amit gyógyítási célokra használnak fel. Ennyi idő alatt kimutatták káros mellékhatásait és az immunrendszerre gyakorolt kedvezőtlen hatását. Mégis folytatják ebben az irányban a kutatásokat. Miért?
A gyógynövényekből kivont hatóanyagokból készült termékeket miért nem lehet szabadalmaztatni?
Nagyon hiányzik nekem itt némi mérnöki szemlélet néhány hozzászólóból. Van ugye egy rakás anyagunk, ezek egy részét növényekből vontuk ki (más részét ki se vontuk, a növénnyel együtt esszük meg), egy részét trükkös kémiai módszerekkel állítottuk elő.
Ezeknek az anyagoknak vannak mindenféle hatásai - egy részük hasznos, más részük káros. Ezeket a hatásokat kell mérlegelni egymáshoz képest. Itt teljesen mindegy, hogy egy szer növényi eredetű, vagy sem: a gyógynövényeknek úgyanúgy lehetnek káros mellékhatásaik.
Szerintem az nem igaz, hogy egy gyógynövényből készült gyógyszernek általában kevesebb lenne a káros hatása. Ezeket általában régebb óta alkalmazzuk, de szerintem a modern orvostudomány legalább olyan megbízhatóan teszteli a gyógyszereket, mint amennyire a régi tapasztalatokra lehet építeni. Az pedig szerintem hülyeség, hogy a növényi kivonat mindenképp egészségesebb, mint a laborban szintetizált anyag. A gyilkos galóca meg a bürök is az erdőben nő, mégse ennék egyikből sem.
Az meg teljesen másik ügy, hogy sok ember úgy gondolja, hogy megéri neki a kellemetlen tünetek csökkentése a mellékhatások árán (rossz esetben egyszerűen nem veszi figyelembe a hosszabb-rövidebb távú mellékhatásokat). Ilyenkor nyilván valami nem-növényi gyógyszert alkalmaznak, mert ezekkel erősebb, gyorsabb hatás érhető el. Ez nyilván a reklámok bűne is (mert azt harsogják, azonnal szüntesd meg a szenvedést, bármilyen áron), és sokan meggazdagodnak belőle. De ezért szerintem nem a gyógyszereket kell kárhoztatni. Ez részben azok felelőssége, akik ezeket a reklámokat megrendelik, de azok sem kellően körültekintőek, akik hagyják magukat a könnyebb irányba befolyásolni, és nem elég körültekintőek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!