Mitől lehet ez?

Figyelt kérdés
Voltam ma orvosnál, fel van a puffadva a hasam, gyomrom, és fáj a gyomrom, hányingerem van már teljesen ki vagyok...gyomornedv-ellenáló kapszulát kaptam, de nem tudom mitől lehet ez az egész, volt már valakinek hasonló panasza? talán epekövem lenne? nagyon félek!

2011. nov. 21. 14:10
 1/1 anonim ***** válasza:

Étkezést követően a felhas területén jelentkezhetnek olyan panaszok, mint a fájdalom, korai teltségérzés, puffadás, émelygés, hányinger. Ezek hátterében nincs minden esetben kimutatható szervi eltérés. Orvosi kifejezéssel az ilyen kórképet funcionális diszpepsziának hívják.

Gyakran gyomorsavcsökkentő szer bevételére szűnnek a panaszok. Más esetben a panaszok éppen ellenkezőleg, étkezésre fokozódnak, hányinger, émelygés, puffadás, testségérzet jelentkezik. Az utóbbi esetben a gyomor mozgását serkentő szerek nyújthatnak segítséget. A tünetek időnként keveredhetnek is.

A diagnózis felállításához az orvos először kizárja a szervi betegségeket. Általában betegvizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, hasi ultrahang és gyomortükrözés elvégzése elegendő a kórkép megállapításához, sőt az egyes alcsoportok is jól azonosíthatók. Ezek alapján elkezdhető a kezelés, amelynek időtartama általában egy hónap. Fontos, hogy ha a beteg 45 évesnél fiatalabb, ha régóta fennálló, gyakorlatilag változatlan panaszai vannak, jó az étvágya és nem fogyott, a családi körben rosszindulatú daganat nem fordult elő, és az orvos nem talált szervi eltérést, a funkcionális diszpepszia diagnózisa állítható fel.

A gyógyszerek között több savtermelést gátló készítmény van forgalomban. Helicobacter pylori fertőzés esetén egy hétig tartó antibiotikus kúra szükséges kiegészítésként. Léteznek a gyomor mozgását serkentő szerek is. Kevert panaszok meglétekor a két gyógyszer csoport együtt is adható.

Ha a tüneti kezelés nem hoz javulást, újabb szakorvosi vizsgálat szükséges!

2011. nov. 23. 07:58

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!